РУМЪНСКИЯТ ПИСАТЕЛ БОГДАН БОЕРУ ГОСТУВА В ДОБРИЧ

0
985

 

Да живееш край границата, е възможност да общуваш с близкия друг. Да се възползваш от тази възможност, е въпрос на избор. Такъв избор направиха организаторите на тематичните дни на румънската литература „Край границата“, които за втора година се провеждат в Добруджа: в Добрич, Балчик и Шабла. В наслова на събитието е лесно разчетима връзката с Йовковата белетристика. Затова то стартира от Дома на писателя в Добрич – от сърцето на Златна Добруджа. И времето бе избрано символично. Април е месецът на книгите, четенето, публичното и съкровеното общуване със словото. На 10 април гостите на музея се докоснаха до художествения свят на шест класически и съвременни романа:„770“ (Богдан Боеру), „Когато светът беше невинен“ (Йоана Първулеску), „Жени“ и „Градът на салкъмите“ (Михаил Себастиан), „Една напразна смърт“ и „Йоана“ (Антон Холбан), преведени от д-р Христо Боев.Те имаха привилегията да се срещнат не само с преводача на книгите, но и с младия румънски писател от Констанца Богдан Боеру, който прочете откъси от своя роман „770“ и разказа какво го е провокирало да напише текст, центриран около мистериозната смърт на поета Овидий. А ученици от Езикова гимназия „Гео Милев“ (Добрич)артистично изпълниха фрагменти от творбите, които са ги впечатлили най-силно.

Вече пета година Регионален исторически музей – Добрич музей популяризира усилията на преводача д-р Христо Боев да отвори по-широко вратата на българския читател към румънската литература, като броят на представените книги е дванадесет. Началото на съвместните прояви бе поставено с романа на Гарабет Ибрайляну „Адела“ през 2014 г. Следващата година публиката откри румънския Ги дьо Мопасан – Джиб Михаеску, чрез романа му „Доня Алба“. Тези две книги от 1930-те години, преведени тогава за първи път на български език, разкриха друго лице на румънската проза, изтъкавайки паяжина от символични връзки с различни творби от световната литература, с картини, музикални мотиви, които изразяват чувствителността на героите, техния кръг от интелектуални и естетически интереси. Последваха романите „Рускинята“ на Джиб Михаеску, „Произшествието“ на Михаил Себастиян, „Ангелус“ на Руксандра Чесеряну и „Дефект“ на Флорин Иримия.

Надяваме се догодина по същото време Домът на Йовков в Добрич отново да срещне читателите, живеещи край границата, с високата литература на техния съсед.

Кремена МИТЕВА