РИБАРИ ПЛАШАТ С БЛОКАДА НА ПЪТЯ ЗА КОНСТАНЦА ЗАРАДИ БОЛАТА 

0
1610

 

В края на седмицата рибари от Северното Черноморие се канят да блокират пътя Балчик – Констанца, ако не бъдат чути исканията им за осигуряване на достъп за лодките им до морето, алармира Виктор Лучиянов от Балчик, известен сред рибарската гилдия като Фишмастер. Морският вълк обясни, че последните 20 години рибарите пускат лодките си през залива Болата за риболов край Калиакра, но вече нямат тази възможност. По думите му от седмица инспектори от РИОСВ – Варна правят снимки и пишат актове на всички онези, които слизат с колите си до Болата, за да пуснат лодките си на вода.

Ето какво сподели той в социалната мрежа:

Колеги, рибари, всички онези, които обичаме морето, всички, които тръпнем за момента, в който ще пуснем лодката и ще се оправим в морето, да НО уви от няколко дена любимото ни място района около нос Калиакра вече е не достъпен, видни еколози – рекетьори, заедно с инспектори от РИОСВ – Варна пишат актове на всеки, който си пусне лодката през Болата, актове са написани дори на местните рибари, затова че си държат лодките на плажа. Колеги, явно след като бяха прогонени българските туристи от нашето Черноморие в Гърция, сега сме наред ние рибарите с въдица… От нас зависи дали ще се примирим с поредното безумие, или ще се вдигнем, за да устоим правото си да сме в морето, заради онази тръпка, явно на жълтите павета разбират само от протести….. Гражданско неподчинение и др. форми на протест…

„В края на седмицата, ако министерството не спре да пише актове, ще блокираме пътя между Балчик и Констанца, едва ли това ще бъде полезно на бизнеса, но всеки трябва да си отстоява правата, а ние имаме права да влизаме в Черно море за риба.

В Гърция има слипове и хелинги, за да се влиза безпрепятствено с моторни лодки. При нас през Златни пясъци има на едно място и през рибарски порт Балчик, където достъпът не е свободен. На практика не е подсигурено място да практикуваме риболов“, посочи Лучиянов. Той се обърна към екоминистър Нено Димов с думите: „Ако ни направите слипове поне на две места по Северното Черноморие, ние няма да ползваме плаж Болата, за да практикуваме нашето хоби“.

По-късно днес стана ясно, че има развитие по темата с ограничения достъп на рибари до плаж Болата.

„Получих уверение, че ние, рибарите, няма да бъдем санкционирани за това, че си пускаме лодките, като се съобразяваме да не паркираме върху пясъка до водата… Обещано беше да се търси решение, а именно изграждане на спуск за лодки“, съобщи за Радио Варна Виктор Лучиянов, след като е запознал представители на Министерство на околната среда с проблема на рибарите, съобщи кореспондентът на радио Варна Албена Иванова.

http://bnr.bg/varna

  1. ДОБРУДЖАНЦИ
  2. ВИЖДАМ ТЕ КАТ – БЪЛГАРИЯ
  3. МУЗИКА ЗА ДУШАТА – ВАШИТЕ ЛЮБИМИ ПЕСНИ И МЕЛОДИИ
  4. БЪЛГАРИТЕ
  5. РИБОЛОВ
  6. ГЮВЕЧ
  7. БЪЛГАРИЯ-ТУРЦИЯ BULGARIA-TURCIA
  8. България – Китай 中国保加利
  9. ВСИЧКО НАКУП В PINTEREST