Режимът в България се опитва да ни разедини и да ни унищожи един по един, коментира Елена Йончева

0
2508

“Режимът в България се опитва да ни разедини и да ни унищожи един по един”, заяви депутатът от “БСП за България” и журналист Елена Йончева пред делегатите на конгреса на БСП. Но искам да ви уверя, че няма режим, който историята да не е спряла, и днес можем да бъдем част от тази история, посочи тя.
Елена Йончева започна изказването си с история за един бос, който управлява най-голямата мафия в една държава в продължение на десет години. Този бос е известен с това, че най-добре, най-гъвкаво усвоява обществени поръчки; бос, за който един магистрат казва – “най-големият мафиот сред политиците и най-големият политик сред мафиотите”, каза тя. Става дума за Бернардо Провенцано – босът на сицилианската мафия, в продължение на десет години той управлява Коза Ностра, посочи Йончева.
“Какво направи босът на България, който в продължение на десет години управлява нашата родина”, попита тя. Йончева отбеляза, че пътищата ни непрекъснато се ремонтират, а магистралите ни не могат да бъдат сравнени дори с тези в Косово и Албания, журналистиката ни днес се намира извън Европа, някъде между Конго и Папуа Нова Гвинея. Първи сме по смъртност и по лошо образование в Европа, коментира още тя. Преките чужди инвестиции през 2006-7 г. бяха 10 млрд. евро на година, днес са под 800 млн. евро, за една седмица през януари четири завода напуснаха България и 2000 души загубиха работата си, продължи да изрежда тя. По думите й безработицата у нас намалява, защото всяка година 50 хиляди души напускат България от зор.
Проблемът в България не е корупцията, а огромният грабеж – 11 млрд. евро на година според последни данни на ОЛАФ, Евростат и ЕК, отбеляза Елена Йончева. Според нея тези средства е можело да бъдат инвестирани в икономиката, в създаване на по-високи заплати и пенсии. В България вече има пълзящ авторитаризъм и единствено левицата може да свали днес този режим, заяви Йончева. Това не е лесно, защото те ще извадят голямата бухалка и вече я извадиха, коментира тя.
В началото на конгреса лидерът на БСП Корнелия Нинова предложи делегатите да излязат с декларация в защита на Елена Йончева, на която в началото на седмицата беше повдигнато обвинение за пране на пари. По думите на Нинова, процесът срещу Йончева е политически, защото е извадила наяве недъзите на управлението.
Председателят на Партията на европейските социалисти Сергей Станишев коментира, че много добре конгресът ще заяви днес подкрепа за Елена Йончева, защото тя го заслужава. “Единна БСП ще спечели евроизборите, иначе подаряваме победата на ГЕРБ”, заяви той пред делегатите.

http://www.bta.bg

За още интересни публикации ни последвайте в Google+ или pinterest