“РЕДКИ ТЪПАНАРИ” ПРЕДСТАВЯ ДТ „ЙОРДАН ЙОВКОВ“

0
1112

 

Криминалната комедия на русенския театър “Сава Огнянов” „Редки тъпанари“ ще бъде представена в голямата зала на ДТ „Йордан Йовков“ на 28 август от 19.00 ч. постановката е по филма на Марио Моничели „Неизвестни извършители”, сценичният вариант е направен от Теди Москов и Симон Шварц.

Постановката е на Теди Москов, сценографията и костюмите са дело на Виолета Радкова, а музиката е на Пламен Мирчев-Мирона. Участват: Мая Новоселска, Дайана Михайлова, Роберт Янакиев, Ясена Господинова, Явор Бахаров, Петя Венелинова, Александър Сано, Александър Узунов, Йосиф Шамли, Ивайло Спасимиров

За „Редки тъпанари“ Теди Москов казва: Сюжетът е силно комедиен и разкрива трогателните опити на група пишман крадци да оберат една заложна къща. Те са фрапиращо непрофесионални и абсолютно неподходящи за престъплението, с което са се нагърбили. Разбира се, самочувствието им е обратно пропорционално на възможностите им. Бандата им се състои от некадърен спортист, провалил се адвокат, уволнен кино оператор, бездарен сицилиански мафиот и младоженец, захванал се да краде в деня на сватбата си. Ние съчувстваме на тези бандити, за разлика от днес, когато филмите ни карат зорлем да им се възхищаваме. Паралелно с кражбата се раждат и две любовни истории. Ражда се и „престъплението на века“. Разбира се, няма да разказвам сюжета, тъй като това е пагубно за всяка криминална история. Филмът на Моничели е от епохата на италианския неореализъм и е номиниран за Оскар през 1958 г. В него участват грандиозните артисти Марчело Мастрояни, Тото и Витторио Гасман. А артистите в спектакъла не са по-лоши от тях.
Със Симон Шварц преработихме сценария, така че да го доближим до съвременна България, а именно – бедна, крадлива и безперспективна за огромен брой хора. Между Италия през 50- те години на миналия век и България в наши дни има някаква „роднинска“ близост.
За информация и билети: Билетен център на ДТ”Йордан Йовков” / от 9.00 до 18.00 часа/ и