Районната прокуратура в Добрич протестира размера на наложената глоба на управителя на „Евроманган“ ЕАД

0
2192

Районната прокуратура в Добрич протестира решението на Добричкия районен съд, с което на управителя на „Евроманган“ ЕАД Дейвид Уелингс е било наложено наказание „Глоба“ в размер на 1000 лева. Той е бил предаден на съд по административно наказателно дело за това, че в 30-дневен срок от спиране на плащанията към доставчици и към ТД на НАП по публични задължения на ръководеното от него дружество не поискал от Добричкия окръжен съд да открие производство по несъстоятелност на „Евроманган“ ЕАД.

Добричкият районен съд е признал за виновен 70-годишния Уелингс и му наложил 1000 лева глоба, което е към минимума за престъплението по член 227б, ал. 2, във връзка с ал. 1 от НК. Деянието се наказва с лишаване от свобода до 3 години или с глоба до 5000 лева.

Според прокуратурата доказателствената съвкупност по делото налага извода, че по отношение на Дейвид Уелингс са налице единствено отегчаващи отговорността обстоятелства. За това Районната прокуратура в Добрич предлага на Окръжния съд да измени първоинстанционното решение, като увеличи наложената глоба на управителя на „Евроманган“ на 5000 лева.

Предстои делото да бъде насрочено в Добричкия окръжен съд.