Първият изцяло турски автомобил

0
1080

Първият автомобил изцяло турска разработка ще се движи на ток, съобщи вестник “Дейли Сабах”. Той се очаква на пазара през втората половина на 2022 година и ще изминава с един заряд до 500 километра. Новината съобщи министърът на индустрията и технологиите Мустафа Варанк.

По проекта изцяло турски автомобил се работи от зимата на 2017 година, а през август миналата година беше създаден джойнт венчъра “Турска автомобилна джойнт венчър група” (TOGG). В него акции имат пет от големите холдинги в страната Anadolu Grubu, BMC, Kok Grubu, Turkcell и Zorlu Holding и Съюзът на турските търговско-промишлени палати.

Автомобилът ще бъде “от горе до долу турски”, като целта е от каросерията до гумите всичко да бъде на 100 процента местно производство. Турският президент Реджеп Тайип Ердоган резервира за себе си първата сглобена кола: “Отсега обявявам, че съм кандидат за първата кола, при условие че платя нейната цена”. Според него това е стъпка към независимостта на Турция. “Вече я няма старата Турция, на която в миналото контролираха всяка стъпка и с чието бъдеще си играеха така, както си пожелаят”, каза още той.

Според Варанк вече има разработени четири прототипа, които преминават тестове. Той подчерта, че това не е просто автомобилен проект, а цялостна трансформация на автомобилната индустрия в страната. Министърът посочи, че турският автомобил ще е конкурентен на моделите, произвеждани от страни като Германия, Франция, Япония, Корея и т.н.

“Електрическото задвижване, софтуерът, автономното шофиране, технологиите за батериите насочват автомобилната индустрия в съвсем нова посока и ние имаме възможността да яхнем вълната”, допълни Мустафа Варанк.

Той каза още, че предстои скоро да се обяви местоположението на център за проучвания и развитие на проекта и заводът за производство. Според министъра колата ще е ценово атрактивна и ще е без конкуренция.

Турция има 15-годишен план за развитие на своя автомобилен проект, който предвижда разработване и пускане на пет изцяло нови модела и три фейслифта на вече съществуващи. За момента с работата са ангажирани 40 инженери, като до края на годината техният брой ще нарасне до 300. Проектът е един от най-важните за отбелязване на 100-годишнината на турската република, която се отбелязва през 2023 година.

Мустафа Варанк не скри, че има планове и за износ, като различни институции и неправителствени организации имали готовност да помогнат. Преди да се стигне до експорт обаче, колата трябва да мине процедури по тестове и одобрения. https://www.dnevnik.bg/