ПЧЕЛАРИ ОТ ТЕРВЕЛ – С ИНТЕРЕС КЪМ ЕВРОПЕЙСКОТО ФИНАНСИРАНЕ

0
928

Екипът на Областен информационен център – Добрич представи пред членовете Областен пчеларски съюз “Добруджа” възможностите за европейско финансиране на дейности за отглеждане на пчели и биопроизводство на мед. Информационна среща се състоя на 22 февруари в клуба на сдружението в гр. Тервел.

Пред близо 20 члена на съюза експертите презентираха предстоящата подмярка 6.3 “Стартова помощ за развитието на малки стопанства” от Програмата за развитие на селските райони 2014 – 2020г. (ПРСР). Подмярката има за цел икономическото развитие и укрепване на малките земеделски стопанства в устойчиви и жизнеспособни единици. Ще се подпомагат проекти на физически лица, ЕТ, ЕООД, ООД и кооперации със стопанства в границите между 2000 евро и 7999 евро стандартен производствен обем (СПО). Пчеларите с минимум 32 пчелни семейства ще могат да кандидатстват за финансиране. Финансовата помощ за един кандидат ще е не повече от левовата равностойност на 15 000 евро и ще се изплаща на два транша. Очаква се приемът на проекти да бъде отворен през май 2019 г.

Дискутирана бе и предстоящата тази година подмярка 16.4. „Подкрепа за хоризонтално и вертикално сътрудничество между участниците във веригата на доставки“, по която ще се финансира създаването и развитието на къси вериги на доставки и за създаване и развитие на местни пазари. Организации, съставени от земеделски стопани, МСП или търговци на дребно, които извършват своите дейности в обхвата на конкретна къса верига на доставки или в обхвата на конкретен местен пазар ще са допустими кандидати.

Предоставена беше и информация за провеждането на изложения, панаири и фестивали в България и държави-членки на ЕС, чрез които производителите на мед и пчелни продукти ще могат да популяризират и реализират продукция си и да намерят партньори и пазари.

В края на срещата експертите и присъстващите дискутираха допустимостта по пчеларите по представените подмерки, и начина на изчисляване на СПО.

Пчеларите изразиха удовлетвореността от провеждането на събитието и изявиха желание за провеждане на други такива срещи в община Тервел.

  1. ДОБРУДЖАНЦИ
  2. ВИЖДАМ ТЕ КАТ – БЪЛГАРИЯ
  3. МУЗИКА ЗА ДУШАТА – ВАШИТЕ ЛЮБИМИ ПЕСНИ И МЕЛОДИИ
  4. БЪЛГАРИТЕ
  5. РИБОЛОВ
  6. ГЮВЕЧ
  7. ЯБЪЛКИТЕ НА РАЗДОРА: жени – пари – власт
  8. ЯБЪЛКИТЕ НА РАЗДОРА 2: жени – пари – власт
  9. ЗВЕЗДИТЕ НА ИНСТАГРАМ – STARS OF THE INSTAGRAM – ЗВЕЗДЫ ИНСТАГРАМА
  10. 10.  БЪЛГАРИЯ-ТУРЦИЯ BULGARIA-TURCIA
  11. 11.  България – Китай 中国保加利

ВСИЧКО НАКУП В PINTEREST