ПРОКУРАТУРАТА ОБВИНИ ОБЩИНСКИ КМЕТОВЕ ЗА ПРИСВОЯВАНЕ НА ОКОЛО 3 МИЛИОНА ЛЕВА

0
1119

Софийска градска прокуратура (СГП) повдигна обвинение на кмета на Созопол Панайот Рейзи за длъжностно присвояване на близо 2 млн. лв., съобщи държавното обвинение.
Присвояването е в особено големи размери, представляващо особено тежък случай, осъществено в съучастие, при условията на продължавано престъпление и чрез улесняващи документни престъпления, се казва в съобщението. То е извършено чрез общо 33 отделни деяния в периода 29 август 2014 г. и 27 март 2017 г.
Присвоените пари – 1 989474.08 лв., са били притежание на община Созопол, които кметът е трябвало да управлява. Той е плащал пари по фактури за извършени строително-монтажни работи, но вместо по сметката на фирмата, ги превеждал на физическо лице, което нямало връзка с фирмата – изпълнител.
За улесняване на присвояването Рейзи е извършил и документни престъпления, като съзнателно се ползвал от неистински частни документи – договори и фактури. Самите фактури и договори не пбили съставени от лицата, сочени за техни автори.
Кметът е с мярка за неотклонение подписка. Ако прокуратурата успее да докаже обвинението в съда, той може да влезе в затвора за между 10 и 20 г., част или цялото му имущество да бъде конфискувано и да бъде лишен от правото да заема изборна длъжност, се казва в съобщението на държавното обвинение.
Рейзи участва в местната власт на Созопол вече 20 години. В периода 1999 – 2002 г. е бил зам.-кмет, а от 2003 до 2007 г. е председател на общинския съвет. От 2007 г. е кмет на Созопол, за последния си мандат е избран с листата на ГЕРБ.

По-рано вчера СГП предяви обвинение и на кмета на Златица Магдалена Иванова (БСП) за присвояване на 1 млн. лв. Тя ще бъде съдена за документно престъпление и за длъжностно присвояване в особено големи размери, съобщиха от прокуратурата.
Според обвинението на 20 януари 2014 г. в качеството си на кмет на Златица е съставила официален документ с неверни обстоятелства, който касае ремонта на училище в града. Проектът е на обща стойност 100 хил. лв., като различните етапи от него са били финансирани и изпълнени по договор между общината и частно дружество. Прокуратурата твърди, че Иванова е изготвила официалния документ с невярно съдържание с цел да бъде използван пред областния управител на София и така да бъде платено двойно за ремонта.
Второто обвинение срещу нея е, че е ощетила общината с малко над 1 млн. лв. Средствата били отпуснати като целеви субсидии за капиталови разходи, но Иванова се разпоредила с парите, като наредила плащане по фактура за извършени ремонти.
Тя извършила престъплението в съучастие с друго длъжностно лице от общината и управител на частно търговско дружеството. Иванова се разпоредила със сумата, като наредила плащане по фактура за множество извършени строителни дейности, без реално те да са изпълнени.
Разследването срещу кмета на Златица започна преди две години, когато тя беше привлечена като обвиняема от градската прокуратура.

  1. ДОБРУДЖАНЦИ
  2. ВИЖДАМ ТЕ КАТ – БЪЛГАРИЯ
  3. МУЗИКА ЗА ДУШАТА – ВАШИТЕ ЛЮБИМИ ПЕСНИ И МЕЛОДИИ
  4. БЪЛГАРИТЕ
  5. РИБОЛОВ
  6. ГЮВЕЧ
  7. ЯБЪЛКИТЕ НА РАЗДОРА: жени – пари – власт
  8. ЯБЪЛКИТЕ НА РАЗДОРА 2: жени – пари – власт
  9. ЗВЕЗДИТЕ НА ИНСТАГРАМ – STARS OF THE INSTAGRAM – ЗВЕЗДЫ ИНСТАГРАМА
  10. БЪЛГАРИЯ-ТУРЦИЯ BULGARIA-TURCIA
  11. България – Китай 中国保加利

ВСИЧКО НАКУП В PINTEREST