ПРИВЛИЧАТ ТУРИСТИ И С ФЕСТИВАЛИТЕ В НАСЕЛЕНИТЕ МЕСТА

0
1154

„За да можем да работим за крилата на сезона, което ще позволи да се намали сезонността в сектора, ние залагаме на културно-историческия и на балнео и спа туризма, в област Добрич – и на голф туризма“, каза вчера в Добрич министърът на туризма Николина Ангелкова. Затова са разработени 8 културно-иторически дестинации. Добри попада в две от тях – „По пътя на морските крепости на България“ и „Столиците и градовете на българските царе и патриарси“.

„Изключителното богато културно-историческо наследство, което има на територията на област Добрич ни дава основание да смятаме, че това е правилен подход. И това се вижда от статистиката /макар да е непълна, защото не всички туристически обекти и атракции имат такса „вход“ или друга методика за отчитане на броя на посещенията/. Според данните към момента, посещението на културно-историческите паметници и туристически маршрути нараства с между 5 и 20 %“, обясни министърът.
В момента се разработва специална система, която да позволява отчитане на ръста на тези туристически атракции, за да се правят анализи и след това да се надгражда и разширява. За допълнителното популяризиране създадохме и онлайн регистър на туристическите атракции. За една година той има 6 млн. уникални посещения, като търсенето през него се увеличава значително преди празници и преди началото на летния и зимния туристически сезон. Създаваме допълнителен модул с регистър на фестивалите на територията на страната, за да можем да фокусираме вниманието върху традициите и културата във всяко населено място. „Туристите стават все по-придирчиви, изискват допълнителни услуги, изживяване. Много е важно с бързи темпове да се задържа интересът, който вече е насочен към нашата страна“, каза министър Ангелкова. НДТ