През 2020 г. получаваме газ от Гърция

0
1075

Прогнозната стойност на обществената поръчка е 145 млн. евро, Европейската комисия одобри днес отпускането на 33 милиона евро

Днес отвориха офертите по обществената поръчка за изграждане на газовата връзка с Гърция.

Прогнозната стойност е 145 млн. евро без ДДС, а срокът за изпълнение на поръчката е 18 месеца.

Европейската комисия одобри днес отпускането на 33 милиона евро от бюджета на ЕС за изграждането на връзката. Средствата ще послужат за строителството на газопровод с дължина 182 километра между Комотини и Стара Загора. Газопроводът е европейски проект от общ интерес за целите на енергийния съюз, отбелязва ЕК.

Газовите системи на двете държави ще бъдат свързани за първи път и това се очаква да доведе до разнообразяване на енергийните източници в региона, с повишаване на енергийната сигурност. По-голямото съревнование на пазара на газ ще доведе до по-ниски цени за потребителите, допълва комисията.

От ICGB предвиждат изборът на изпълнител да бъде осъществен през май, за да започнат строителните дейности през юни, се посочва в съобщението.

Над 10 български и чуждестранни компании и обединения са проявили първоначален интерес към обществената поръчка и са подали документи в първа фаза на процедурата. По правило само петима кандидати могат да продължат напред към втора фаза и подаване на оферти.

Допуснатите кандидати са: ДЗЗД „АЙ ДЖИ БИ – 2018“, Обединение „Макс Щрайхер-Терна“, Обединение Spiecapag Trace IGB 2018,. J&P АВАКС, Обединение – „CPP-AKTOР“. От допуснатите кандидати в посочения от възложителя краен срок са постъпили оферти от ДЗЗД „АЙ ДЖИ БИ – 2018“ и J&P АВАКС.

„Проектната компания и нейните акционери са мобилизирали всички ресурси за спазване графика за започване на строителство, като разчитаме на високото качество на техническите предложения на участниците и техния утвърден професионализъм“, коментираха изпълнителните директори на компанията Теодора Георгиева и Константинос Караянакос.

През март премиерът Бойко Борисов обяви по време на визитата си в Баку, че изграждането на газовата връзка с Гърция става в синергия с пуска на газопровода TAP (Трансадриатическият газопровод, който ще доставя газ от Каспийския регион и Близкия изток до Южна Европа). Така България ще може да получава договорените с Азербайджан 1 млрд. куб м./год. газ по дългосрочния договор с Консорциума Шах Дениз. Борисов заяви още, че на практика след 2020 година газът от Шах Дениз 2 ще задоволява около 25%-30% от потреблението на природен газ в България, което е сериозен дял и ще повиши значително енергийната сигурност на страната ни.

Източник: www.vesti.bg