ПРЕЗ НОВАТА УЧЕБНА ГОДИНА В ДОБРИЧКАТА ОБЩИНА ЩЕ ИМА СЛЕТИ И МАЛОМЕРНИ ПАРАЛЕЛКИ

0
1422

 

Заради продължаващата демографска криза през новата учебна година в седем училища в Добричката община ще бъдат сформирани слети и маломерни паралелки,в които ще учат едва до десетина деца, съобщава кореспондентът на БТА Юлия Христова.
Училището в село Батово ще посрещне в първия учебен ден само 7 първокласници, а в Хитово – осем, съобщават от кметската управа. Седмокласниците в село Ведрина са едва трима, а в Смолница – четирима, но ще учат сами в класната стая. В Божурово ще съберат заедно шестокласници и седмокласници, за да бъде сформирана паралелка от осем ученици. Слети и самостоятелни паралелки с малко деца ще има и в учебните заведения в Дончево, Ведрина, Овчарово, посочват от общината.
В още училища, между които и обединени, новата учебна година в някои класове ще започне в маломерни и слети паралелки, в които децата ще бъдат повече от десетина, но пак няма да могат да достигнат стандарта.
В Добричката община училищната мрежа беше оптимизирана преди няколко години като бяха закрити осем училища поради трайната тенденция на намаляване на учениците. От общината обясниха тогава кризата със социално-икономически причини, безработицата, ниските доходи на семействата и миграцията към големите градове.
Общинският съвет ще реши на предстоящото си заседание дали да подкрепи сформирането на паралелки под стандарта като допълнителни финансови средства трябва да бъдат предвидени в бюджета на общината и за 2020 година.