През дните на посещението на папа Франциск у нас България ще бъде в центъра на вниманието на медиите от цял свят, каза епископ Христо Пройков

0
796

Папа Франциск ще дойде на посещение у нас през май, за да поздрави всички българи, да им даде благослов и да отправи своите послания за мир и благоденствие. Това каза монсеньор Христо Пройков – апостолически екзарх и председател на Епископската конференция на Католическата църква в България, на конференцията “Папа Франциск в България”, организирана от БАН и от Атлантическия клуб в България.

През дните на посещението на папата у нас България ще бъде в центъра на вниманието на медиите от цял свят и като българи ще го посрещнем с традиционното българско гостоприемство, отбеляза епископ Пройков. Той припомни, че мотото на пътуването на папа Франциск в България носи заглавието на енцикликата на папа Йоан 23-ти, озаглавена “Мир на Земята”. Това показва желанието на папа Франциск посещението му в България да бъде под знака на мира, който е бил толкова скъп за Анджело Ронкали, бил десет години апостолически легат в България, а след това и папа Йоан 23-ти, каза епископ Христо Пройков.
Той отбеляза, че българите очакват с нетърпение посещението на Светия отец у нас и изрази увереност, че то ще остави трайни следи в нашия духовен живот и в историята ни, както и незабравимото посещение на папа Йоан-Павел Втори през 2002 г. в България.

Католическата общност в България очаква с особена радост идването на Светия отец и заедно с нашия народ да приемем неговата благословия и молитва за мир, каза епископ Христо Пройков.

Източник: БТА