Президентът Росен Плевнелиев: Ще връча третия мандат на тези, които ще имат най-голям шанс да направят опит за ставане на правит

0
850

София. Ще връча третия мандат на тези, които ще имат най-голям шанс да направят опит за ставане на правителство в 43-то Народно събрание. Това каза президентът Росен Плевнелиев след края на Консултативния съвет по национална сигурност (КСНС) на тема „Актуалната политическа обстановка в страната и набелязване на мерки за излизане от политическата криза”, предаде репортер на Агенция “Фокус”. “Третият мандат ще бъде връчен от мен след много размисли разговори на тези, които ще имат най-големия шанс да направят опит за ставане на правителство в рамките на 43-тия парламент защото това е и моята воля”, обясни държавният глава.

“Не искам служебно правителство, не съм тръгнал да търся министри. Не е моя цел. Не това е задачата ми в този момент, а да направя всичко необходимо политическата криза да не прерасне в парламентарна криза. Не е добре за България да имаме две служебни правителства”, допълни Плевнелиев.

София. Има огромна опасност ако се тръгне към бързи избори държавата да бъде вкарана в трайна нестабилност. Това каза президентът Росен Плевнелиев след края на Консултативния съвет по национална сигурност (КСНС) на тема „Актуалната политическа обстановка в страната и набелязване на мерки за излизане от политическата криза”, предаде репортер на Агенция “Фокус”. “Настоящото Народното събрание е в състояние да продължи усилията си по ключовите реформи, които своят и на дневен ред за българското общество. Не трябва да забравяме и че с президентските избори беше проведен референдум, който показа, че хората искат промяна”, обясни държавният глава. По думите му за такава реформа обаче е необходимо време. “В никакъв случай не на инат предстоят сериозни промени в изборното законодателство, има огромна опасност, ако се бърза и се тръгне към бързи избори, държавата да бъде вкарана в трайна нестабилност”, поясни държавният глава.
“Суверенът пожела промяна, но тя трябва да бъде изговорена, осъществена отговорно и нещата не опират до едно телевизионно студио”, каза още той.
Плевнелиев уточни, че не вярва в прибързаните решения. “Днес е моментът да бъдем разумни. Народът очаква това, защото може да се окажем в много по-тежка политическа ситуация”, коментира Плевнелиев. “Законът е дал срок, НС ще го спази със сигурност, но нека се действа мъдро”, призова той
По думите му днешното Народно събрание е най-представителното. “Нека покажем, че и най-пъстрият парламент може да работи в името на гражданите”, каза още държавният глава. “Това Народно събрание се роди след 2 години на извънредна нестабилност, оценявам волята и ангажимента през есента на 2014 г., когато бе сформирано правителство и бе намерено устойчиво решение”, добави още Плевнелиев.
Той обясни, че се надява предстоящото председателство на ЕС да не бъде пропиляно.

София. Възможна дата на предсрочни парламентарни избори е в края на март-началото на април, но точната дата е задължение на новоизбрания президент. Това каза президентът Росен Плевнелиев след края на Консултативния съвет по национална сигурност (КСНС) на тема „Актуалната политическа обстановка в страната и набелязване на мерки за излизане от политическата криза”, предаде репортер на Агенция “Фокус”. “Трябва да си даваме сметка, че на днешните консултации бяха застъпени две посоки на мнение – потенциалът на настоящия парламент е изчерпан и трябва незабавно да се пристъпи към нови избори. Застъпена бе и тезата, че настоящата политическа ситуация не налага бързи избори, а Народното събрание е в състояние да излъчи правителство”, обясни държавният глава. Във връзка с възможна дата на предсрочни парламентарни избори Плевнелиев заяви, че има съгласие за дата в края на март или началото на април, но само ако Народното събрание няма възможност да излъчи правителство. “Определянето на датата е задължение на новоизбрания държавен глава. Да, аз поканих избрания и невстъпил в длъжност президент г-н Румен Радев, защото знам много добре, че е негово задължението да посочи дата за избори. Тъй като не бе тук, фиксирането на конкретна дата е невъзможно. Това остава негова изключителна отговорност”, допълни държавният глава.

София. Продължавам да вярвам, че настоящото Народно събрание не е изчерпало потенциала си. Това каза президентът Росен Плевнелиев след края на Консултативния съвет по национална сигурност (КСНС) на тема „Актуалната политическа обстановка в страната и набелязване на мерки за излизане от политическата криза”, предаде репортер на Агенция “Фокус”. “Днес държавата се намира в сложна ситуация, трябва да намерим най-добрия изход за народа. Основната цел на КСНС бе всички политически сили, институциите заедно да споделим оценките си за ситуацията и да потърсим национално отговорно решение”, обясни държавният глава. “Макар и задължени по Конституция не подходих към консултациите като формална стъпка. Продължавам да вярвам, че настоящото Народно събрание не е изчерпало потенциала си и може да свърши много смислени неща за държавата”, каза още той. “Давам всичко от себе си това Народно събрание да продължи дейността си и да излъчи правителство”, коментира още президентът.

София. Мога да съм премиер, само когато е с мандата на ГЕРБ и когато ГЕРБ е спечелил изборите. Това заяви премиерът в оставка Бойко Борисов след края на Консултативния съвет по национална сигурност (КСНС) на тема „Актуалната политическа обстановка в страната и набелязване на мерки за излизане от политическата криза”, предаде репортер на Агенция “Фокус”. „Тогава имам самочувствието, самоувереността и политическата отговорност да си нося цялата отговорност. Който иска да направи мандат в този парламент, трябва да си излъчи премиера, министрите, разбира се, да си носи и отговорността за управлението и всички стъпки. Така, както аз 2 години с моите министри, партия и парламентарна група съм носил“, подчерта Борисов.
За резултатите от проведения референдум заедно с президентските избори, премиерът в оставка коментира, че един-два месеца е била насаждана теорията, че това е нещо изключително хубаво. „Никой тогава не си мръдна пръста да обясни за всякакви рискове от такъв референдум. И ще ви кажа защо – защото това беше модерно и най-вече, защото е срещу мен и ГЕРБ. Така си мислеха и се криха. Сега обаче, когато минаха изборите, трябва да кажа, че всъщност са против. И някак си искат всички да сме заедно в против. Не, след първия тур, когато беше гласувано 2,5 млн. за тези три точки, ние сме длъжни да ги приведем в сила. Защото 2,5 млн. оспорваме им в момента, че това, което са избрали е правилно, а за 1,8 млн., които са гласували за президента Радев, не оспорваме избора. Честно ли е? Не. Това, което са си надробили политическите партии, трябва да си го изсърбат сега“, обясни Борисов. Той уточни, че затова позицията на ГЕРБ е, че щом има проведен референдум, сега трябва да се изпълни това, което 2,5 млн. избиратели са казали. „Това е работа на НС, не моя. Считам, че оттук насетне, повтарям, всякакви възможности се откриват, има партии, които заявяват, че могат да съставят правителство, те ще си кажат какво имат предвид. Така, както съм заявил, аз няма да съм министър-председател“, категоричен бе Бойко Борисов.
„Изпълняваме си ангажиментите всеки ден, оставаме верни на това, което казали или сме чули гласа на народа. Моето усещане е, че сега другите започват да разсъждават и да оспорват вота от референдума. А и на пленума чух и самия Радев да го оспорва. Беше им приятно, когато 2 години в най-гледаното време по националната телевизия аз бях посочван за основен враг, сега се надявам да бъдат така обективни към тези, които много бързо се отметнаха от това, което взеха като решение“, коментира още премиерът в оставка Бойко Борисов.

София. Трябва да се проведат предсрочни парламентарни избори, датата за тях трябва да е 26 март. Това каза лидерът на БСП Корнелия Нинова след края на Консултативния съвет по национална сигурност (КСНС) на тема „Актуалната политическа обстановка в страната и набелязване на мерки за излизане от политическата криза”, предаде репортер на Агенция “Фокус”.
“По темата предсрочни избори заявих досега заявяваната от “БСП лява България” позиция – ако ни бъде връчен мандат, ще го върнем веднага. Ако трета политическа сила получи мандат и право опита за съставяне на правителство, смятаме, че неговият ресурс е изчерпан, че доверието в него е изчерпано и че трябва да се проведат предсрочни парламентарни избори. Относно датата изразихме мнение, че тя трябва да е 26 март”, коментира Нинова.

София. Приветствам президента, че за пореден път се опита да носи цялата отговорност. Опита се, мисля, че няма някакъв резултат от днешния съвет, още повече че той беше една политическа консултация, не е бил нещо, което да носи класифицирана информация. Политическа консултация за бъдещето от тук насетне. Това каза премиерът в оставка Бойко Борисов след края на Консултативния съвет по национална сигурност (КСНС) на тема „Актуалната политическа обстановка в страната и набелязване на мерки за излизане от политическата криза”, предаде репортер на Агенция “Фокус”.
“За мое съжаление, аз истински и най-добронамерено очаквах президентът, защото той е избран – г-н Радев, защото той е избран, да бъде тук и да чуем какво мисли. Обяснението, че ще има класифицирана информация някак си не ми се вижда сериозно”, каза още Борисов.

София. Това, което са си надробили политически партии, трябва да си го изсърбат. Това каза министър-председателят в оставка Бойко Борисов след края на Консултативния съвет по национална сигурност (КСНС) на тема „Актуалната политическа обстановка в страната и набелязване на мерки за излизане от политическата криза”, предаде репортер на Агенция “Фокус”. “След първия тур, когато бяха гласувани трите точки на референдума, сме длъжни да ги приведем в сила. Това, което са си надробили политически партии, трябва да си го изсърбат”, коментира Борисов. “Всякакви възможности се откриват, има партии, които заявяват, че могат да съставят правителство. Който иска да направи мандат в този парламент трябва да си излъчи премиер, министри и да си носи отговорността. Изпълняваме си ангажиментите всеки ден. Усещането ми е, че другите сега почват да осъзнават и да оспорват решението на референдума”, поясни той. “Ние преди две години предложихме коалиция на РБ и ПФ, те казаха няма да влизаме в нея, а само ще подкрепяме дадени решения. Това им дължа и аз”, каза още Бойко Борисов. “Оттук нататък моралният победител на изборите го нямаше днес. Защото така, както ползва държавна охрана, а изведнъж не е удобно да участваш в такива преговори и теми”, коментира още премиерът в оставка.