ПРЕЗИДЕНТЪТ РАДЕВ: ВЪПРОСЪТ ВЕЧЕ НЕ Е “ДАЛИ”, А “КОГА” – ПО ОТНОШЕНИЕ НА ПРЕДСРОЧНИТЕ ИЗБОРИ

0
1636

Въпросът вече не е “дали”, а “кога” – по отношение на предсрочните избори, коментира президентът Румен Радев в отговор на въпрос на отчетната пресконференция с вицепрезидента по повод втората годишнина от встъпването им в длъжност.
Той беше попитан кое е добре да се направи за страната и дали поддържа още тезата си, че в момента България няма нужда от предсрочни парламентарни избори, както и дали би подкрепил създаването на един нов политически проект.
От началото на мандата си следвам много ясно кредо – законност, справедливост и суверенитет и това е моята посока. Законността е алтернатива на произвола и лобизма, каза Радев. По думите му България затъва в институционална безпътица и утвърждаването на закона е първото нещо, което трябва да направим. Да пречупим корупцията, да си отвоюваме свободата на словото – защото виждате какво се случва с критиците на властта, да върнем усещането на гражданите за сигурност и справедливост. А това всичкото започва с безкомпромисно прилагане на закона, заяви президентът.
Но за да имат, по думите му, такива предсрочни избори смисъл, трябва да имаме реформирани изборни правила, които да гарантират честни избори, да ни гарантират, че сами си избираме управниците. Радев посочи машинно гласуване, видеонаблюдение на броенето на бюлетините и попълването на протоколите, премахването на т.нар. втори протокол от секционните избирателни комисии, който е обект на манипулации, актуализация на избирателните списъци.
Дали бих подкрепил нов политически проект – да, ако той отстоява тези ценности и работи за модернизацията на България, отговори Радев на другия въпрос.
На въпрос има ли тема, по която да може да влезе в диалог с правителството, президентът Румен Радев отговори, че не вижда база за партньорство при сегашния курс на управлението, който определи като конфронтационен и често погазващ закона. Правителството концентрира власт отвъд отреденото му по Конституция и нарушава баланса на властите, коментира Радев.
Дали ще се потърси увеличение на правомощията на президента зависи от развитието на политическите процеси в страната и решимостта на обществото да се пребори с “имитацията на управление”, отговори президентът Радев в отговор на въпрос. Ако и следващият парламент излъчи компромисна и блокирана в зародиш коалиция или формира безпринципна голяма коалиция в името на властта, това ще бъде последното раздаване на картите в настоящата политическа система, заяви Радев.
Формирам Съвет за стратегическо развитие на България с участието на интелектуалци и висококвалифицирани специалисти, съобщи президентът Румен Радев на пресконференцията. По думите на държавния глава Съветът ще предложи идеи, но те трябва да бъдат подкрепени от хората. Трябва да осъзнаем, че никой не може да ни реши проблемите без наше участие, добави Радев.
Няма такива механизми, няма такова виждане, няма такава политика, каза вицепрезидентът Илияна Йотова в отговор на въпрос дали държавата има адекватните механизми, с които да привлече българите в чужбина към България. Няма как да ги има без и ние българите тук да знаем как ще се развива страната в следващите 5,10,15 години, кой е икономическият ни модел. Дали това трябва да бъдат високите технологии, за които имаме огромен потенциал, туризъм, селско стопанство. Йотова коментира, че не са достатъчни нито сантиментални писма до сънародниците ни, нито големи сбирки на успели навън българи, които се организират тук, защото те ще попитат какво предлага страната ни и как ги мотивира. Необходима ни е разумна и реалистична икономическа политика в следващите години, добави вицепрезидентът Илияна Йотова.
На въпрос за негово интервю от 2012 г. за потенциалните възможности за придобиване на нов тип изтребител за българските ВВС, Радев обясни, че тогава ясно е заявил, че е най-добре да купим нови Ф-18 Супер хорнет или нови “Юрофайтър” Транш 3, но не можем да си го позволим. Радев напомни, че 2012 г. финансовата рамка за изтребителя е била 700 млн. лева и никой от различните новопроизведени изтребители не е могло да бъде вместен в нея. Основната ми теза в статията е точно за избора на нов изтребител, защото не стар Ф-16 е предпочитанието ми, а нов изтребител, обясни президентът, като добави, че цитираният тогава Ф-16 е посочен като единственият възможен избор, защото е употребяван и единствено е можел да се вложи като пълноценен пакет. Не аз съм сменил мнението си за изтребителите, защото като президент никога не съм изразявал такова, коментира Радев и добави, че други хора непрекъснато са сменяли мнението си. За разлика от политиците лобисти, аз не говоря за изтребители, никога като президент не съм казвал кой е по-добър и кой трябва да купим, но винаги съм настоявал за обективна, прозрачна, равнопоставена състезателна процедура, защото само такава може да доведе до най-добрите условия за България и до защита на интереса ни, коментира президентът и отново заяви, че конкурсът е опорочен. По думите му в момента отиваме в неизвестното и явно ще плащаме много повече.
Попитан, след оценките му на конкурса за изтребител, какво е мнението му – дали трябва да се започне отначало, президентът Радев каза, че дали ще се започне отново и как, е решение на правителството, което то е прехвърлило “удобно” на парламента, за да се размие в “колективната безотговорност” там. Тяхно е решението, тяхна е отговорността, коментира Радев.
На въпрос за коментарите му във връзка със свободата на словото, президентът Радев заяви, че категорично не визира само Елена Йончева, а добави “случаите и в БНТ с г-жа Ахчиева”, както и че има информация за много други журналисти от провинцията, “преследвани с различни инструменти на властта”. За Елена Йончева Радев коментира, че расте убеждението сред българските граждани, че това е политическо преследване. Защото реалните виновници за създаването, за политическите протекции и за разграбването на КТБ стоят извън обекта на обвинение, каза президентът, който определи това като огромен проблем. “И ако наистина г-жа Йончева се подвежда под отговорност, защото е знаела за престъпния произход на средствата, то това поражда много и тежки въпроси. Г-жа Йончева ли подкара множество държавни институции и предприятия да си влагат парите в КТБ или управляващите по това време и защо не се търси отговорност от тях, те са били длъжни да знаят за характера на тази банка. Г-жа Йончева ли запушваше очите, ушите и устите на контролните органи – БНБ, МВР, ДАНС, които са били длъжни по това време да установят всички тези неща, а не получаващите пари от банката. И защо ръководствата на тези органи по това време не са подведени под отговорност. Г-жа Йончева ли връчи наградата “Мистър Икономика”, г-жа Йончева ли водеше по списък политици за получаване на пари на ръка от банката. Има ли други медии, които са получавали огромни суми от тази банка, за какво са ги използвали и какво са направили с тях, и като големи медии защо те не са разбрали за престъпния произход на парите, и защо те не са подведени под отговорност”. Тези въпроси ще продължават да тежат и трябва най-сетне да искаме ясен, конкретен отговор, коментира президентът Румен Радев на пресконференцията.  http://www.bta.bg

За още интересни публикации ни последвайте в Google+ или pinterest