ПРЕЗИДЕНТСКА СРЕЩА РУМЕН РАДЕВ – РОСЕН ПЛЕВНЕЛИЕВ /ОБЗОР/

0
1178
ПРЕЗИДЕНТСКА СРЕЩА РУМЕН РАДЕВ – РОСЕН ПЛЕВНЕЛИЕВ /ОБЗОР/

София. Имам уверението на президента Плевнелиев, че ще водим консултации за бъдещ служебен кабинет. Това каза избраният за президент ген. Румен Радев пред журналисти на излизане от сградата на Президентството на „Дондуков” 2, където се срещна с държавният глава Росен Плевнелиев, предаде репортер на Агенция „Фокус“. Срещата между двамата продължи малко повече от час, като ген. Радев я определи за изключително ползотворна. „Първо искам да благодаря на президента Плевнелиев за поканата за тази среща. Тя беше изключително ползотворна и знакова. Това означава приемственост в политиката на президента“, заяви той. По думите му са били обсъдени много теми, сред които настоящата обстановка в страната, основните функции на президента, работата на президентската администрация и основните дейности през предстоящата година. На въпрос дали са водени и разговори за бъдещ служебен кабинет, Радев отговори: „Това беше в духа на неговата покана. Предстоят разбира се редица стъпки, които той в своите правомощия трябва да извърши“. Радев подчерта, че конкретни имена не са били обсъждани. „Нека да не бързаме. Днес се подаде оставка от правителството. Предстои тя да бъде разгледана в сряда. От там нататък вече президентът влиза в своите правомощия по Конституция“, посочи той. „Имаме споразумението с г-н Плевнелиев и по-точно неговото уверение, че ще имаме консултации по този въпрос“, заяви ген. Радев. Той не се ангажира да прогнозира кога ще са следващите парламентарни избори. „Зависи от това дали парламентарно представените партии ще сформират някакъв кабинет. Представете си, че някоя от тях има волята или състави някаква нова коалиция. Нека да не бързаме“, коментира ген. Румен Радев. На въпрос от македонска медия какви ще са двустранните отношения между България и Македония занапред, той отговори: „Македония е съседска държава, приятелска държава. Ние очакваме да подпишем споразумение за добросъседство и сътрудничество с нея“.

София. Държавният глава Росен Плевнелиев поздрави Румен Радев с избирането му за президент на Република България след приключилите на 13 ноември избори за президент и вицепрезидент. Държавният глава покани в кабинета си на „Дондуков“ 2 новоизбрания президент, с когото обмениха мнения по актуалната политическа ситуация в страната след изборите и след внесената от министър-председателя Бойко Борисов оставка на правителството. Това съобщиха от прессекретариата на държавния глава. Президентът Росен Плевнелиев и неговият приемник обмениха мнения по необходимите през следващите дни и месеци стъпки, които следва да бъдат предприети от президентската администрацията и от отговорните политически фактори в страната. От изключителна важност е да бъде запазено спокойствието в България, да бъде осигурена предвидимост и яснота относно предстоящите действия на институциите, съгласно записаните в Конституцията механизми и процедури на приемственост в изпълнителната и в законодателната власт.
Росен Плевнелиев и Румен Радев обсъдиха приключилите избори за президент и вицепрезидент и националния референдум и споделиха оценката, че изборният процес е протекъл без сериозни нарушения, по демократичен и легитимен начин.
Двамата коментираха и настоящата политическа ситуация в страната, с оглед на необходимостта от координирани и максимално публични и прозрачни действия на всички отговорни институции. За да бъде избегната политическа криза в страната, е необходимо да бъдат избягвани всякакви едностранни действия на която и да е институция, а политическият и междуинституционалният диалог са основа за преодоляване на напрежението в обществото в следизборна ситуация, беше подчертано по време на разговора.

София. Избраният за президент ген. Румен Радев пристигна в сградата на Президентството на „Дондуков” 2, за да проведе среща с държавният глава Росен Плевнелиев, предаде репортер на Агенция “Фокус”. Това е първи разговор между двамата и все още не е ясно какви теми ще обсъждат на срещата.
http://www.focus-news.net