ПРЕДИ 10 ГОДИНИ: ПРОКУРОР ОСУЕТИЛ АРЕСТА НА МУРГИНА; ЗА ОХРАНА НА ВЪНШНАТА ГРАНИЦА НА ЕС КУПУВАМЕ КОРАБИ И САМОЛЕТИ

0
1327

ПРОКУРОР ОСУЕТИЛ АРЕСТА НА МУРГИНА

Висш прокурор е осуетил ареста на директора на Националната агенция на приходите (НАП) Мария Мургина, която днес подаде оставка. Това съобщава на сайта си сп. “Правен свят”. Според информацията преди няколко седмици в ДАНС е бил получен сигнал срещу Мургина, че взима подкупи. От ДАНС решили да й устоят капан. Преди дни при нея в кабинета влязъл агент на ДАНС, оборудван с микрофони и белязани пари. Целта е била да подлъже Мургина да вземе сумата и после да я арестува. Не се разкрива като какъв се е представял и за какво е щял уж да плаща. Тъкмо когато започнал разговорът, на Мургина й звъннал телефонът. Източниците на изданието твърдят, че й се обадил висш прокурор от Върховната касационна прокуратура (ВКП), който я предупредил за капана и й казал нищо да не пипа, да не взима и да напусне веднага кабинета си. Тя така и направила. Така капанът на ДАНС не успял да щракне. Но разработката срещу нея продължава.

ЗА ОХРАНА НА ВЪНШНАТА ГРАНИЦА НА ЕС КУПУВАМЕ КОРАБИ И САМОЛЕТИ

160 милиона евро получи МВР, които трябва да се усвоят до влизането ни в Шенген, 65 процента от тях – от Гранична полиция. Средствата ще бъдат изразходвани за подобряване на материалната база и за закупуване на техника. Това каза в Добрич директорът на Гранична полиция главен комисар Красимир Петров. Той обясни, че предстои да бъдат закупени пет кораба, единият от които 200 бруто тонен, и четири вертолета. За първи път вертолетна техника ще бъде охранявана границата, посочи главен комисар Петров. Още по предприсъединителната програма ФАР се е провел търг за доставка на един вертолет, който е спечелен от италианска фирма. Предстои той да бъде доставен през септември 2010 година. Със закупената техника ще се охранява морската и югоизточна сухопътна граница.
Незаконният трафик на хора и най-вече изградените организирани групи от българи и турци за прекарване през зелената граница на кюрди, афганистанци, палестинци е един от най-големите проблеми пред Гранична полиция, каза Красимир Петров.

НДТ – 12 февруари 2009 г.