ПРЕДИ 10 ГОДИНИ: ПО 1,2 МИЛОНА ЕВРО БОНУСИ ЗА ЕВРОКОМИСАР; В НЮ ДЖЪРСИ ЗАБРАНЯВАТ ЕПИЛАЦИЯТА ТИП “ПРАШКИ”…

0
884

ПО 1,2 МИЛОНА ЕВРО БОНУСИ ЗА ЕВРОКОМИСАР

Европейските комисари, които напуснат постовете си тази година, ще получат по над 1,2 милона евро под формата на пенсии и други плащания. Това се казва в съобщение до медиите на изследователския център “Оупън Юръп”, цитиран от БТА. Не се знае точният брой на комисарите, които ще се оттеглят след изтичането на мандата на сегашната ЕК до края на годината, но те ще бъдат поне двайсет. Съставянето на новата комисия може да бъде отложено до октомври. Според “Оупън Юръп” натрупалата значителен стаж Маргот Валстрьом, която е комисар по връзките между институциите и комуникационната стратегия, ще получи почти 1,9 милиона евро, ако напусне ЕК тази година. На Катрин Аштън, която замести Питър Манделсън като комисар по търговията и заема поста от по-малко от година, ще бъде отпусната годишна пенсия от 10 000 евро. Към това ще се прибавят т.нар. преходни плащания от по 90 000 евро годишно в продължение на три години, както и още 19 909 евро по друго направление.

В тези суми не влизат заплатите и другите плащания, на които имат право комисарите по време на своя мандат. Членовете на ЕК получават основни трудови възнаграждения в размер на най-малко 238 000 евро на година. Председателят на комисията Жозе Барозу взима годишна заплата от над 290 000 евро. Като цяло 27-членната ЕК начело с Жозе Барозу е струвала на данъкоплатците над 75 милиона евро през целия петгодишен мандат, като в тези пари са включени единствено заплатите, пенсиите и някои други отпускани суми, отбелязва “Оупън Юръп”.

В НЮ ДЖЪРСИ ЗАБРАНЯВАТ ЕПИЛАЦИЯТА ТИП “ПРАШКИ”

В американския щат Ню Джърси планират да забранят епилацията тип “прашки”, наричана още “бразилска”. Този тип епилация, практикувана напоследък повсеместно от нежния пол, е станала причина за хоспитализацията на две дами от Ню Джърси.  Те са били приети в болница със силни инфекции в областта на половите органи в резултат на козметичната продецура. Едната даже е завела дело срещу козметичния салон, където я епилирали. В резултат Board of Cosmetology and Hairstyling – синдикатът на козметиците и фризьорите в Ню Джърси – възнамерява да постави под възбрана “бразилската” епилация. По мнение на експерти-дерматолози, манипулацията може да раздразни чуствителната кожа около половите органи и това да доведе именно до инфекция. Въпреки рисковете обаче в наши дни милиони американки се подлагат на процедурата. Тя се предлага в повечето козметични и стайлинг салони в Ню Джърси на цена от 50 до 60 долара.

НДТ – 21 март 2009 г.

ПРОЧЕТЕТЕ ОЩЕ:

  1. Бивш кмет на Виена бе обвинен в шпионаж в полза на Чехословакия
  2. Индия пуска най-евтината кола в света
  3. „Коммерсант”: Руските акции и рублата изведнъж тръгнаха нагоре
  4. Василена Николова е „Мис пролет 2009”
  5. Начало на Лунната нова година според лунно-слънчев календар – “ерата Шака”