ПРЕДИ 10 ГОДИНИ: БЪЛГАРСКАТА БОЗА – ВИАГРА ЗА РУМЪНЦИТЕ; ПРОТЕСТИРАЩИТЕ: НЕ ОМЕКВАМЕ, НЯМА ДА СПРЕМ

0
2517

След влизането на България в Европейския съюз румънското нашествие в Русе е ежедневие. Една от най-често купуваните стоки е бозата, защото в Румъния тя не се произвежда. Северните ни съседи я наричат българската виагра, съобщава “Нова телевизия”. Боза в Гюргево няма и хората от там идват в Русе, за да си купуват. Преди десетина години в Гюргево имало производител на боза. Но човекът остарял и нямало кой повече да се занимава с това. Останали без калоричната кафява течност гюргевчани не спират да идват в Русе на пазар. Достатъчно е в Румъния да произнесеш думата „брага”, което означава боза, и веднага те питат откъде може да се купи. Освен бозата румънците много харесват русенските сладкарници и кафенета.

ПРОТЕСТИРАЩИТЕ: НЕ ОМЕКВАМЕ, НЯМА ДА СПРЕМ

Около 1000 протестиращи, предимно еколози, студенти, пенсионери, се събраха за чeтвърти пореден ден пред Народното събрание. Те скандираха „Оставка“, „Смяна на системата! и „Референдум“, предаде БГНЕС. 3-часовият протестът бе огласяван и от революционни песни, а завърши с песента „Клетва“ на „Щурците“. Протестиращите носеха лепенки с надписи „Серго, иди си!“ и със снимка на Путин с газов ореол. На паметника на цар Освободител те бяха опънали плакат с надпис „Срам ни е от Вас!“. Върху него европейското знаме бе нарисувано на черен фон. Няколко пъти по време на протеста звуча националния химн. Протестиращите поискаха оставката на министъра на вътрешните работи Михаил Миков, предаде Ekip news. Според тях поведението на полицаите по време на протеста на 14 януари пред парламента е било престъпно и за това вътрешният министър трябва да се оттегли от поста си. След едноминутното мълчание тълпата започна да скандира “Убийци” към сградата на парламента, предаде БТА.

Сред протестиращите бе и братът на убития в Студентския град студент Стоян Балтов – Борислав. Той призова хората към по-голяма активност.

От организаторите заявиха, че на вчерашната среща с политици не е имало преговори между двете страни. Срещата е била само да представят исканията си пред управляващите, уточниха организаторите на протеста. По думите им хората не са “омекнали” и няма да спрат с протестите си. Според организаторите, политиците трябва да започнат да се вслушват в думите на гражданите и техните искания.

НДТ – 17 януари 2009 г.

ВСИЧКИ ПУБЛИКАЦИИ ОТ 17.01.2009 Г. ВИЖТЕ ТУК