ПРЕДИ ПЕТ ГОДИНИ: УМИРАЙ… НА ПАРЧЕТА: ЗА ДА СПЕСТИ ОТ ПОГРЕБЕНИЕ, ЖЕНА ДАРИ ТЯЛОТО СИ НА УНИВЕРСИТЕТ /ВСИЧКИ ПУБЛИКАЦИИ ОТ 24.01.2014

0
1283

 

Възрастна жена в добро здраве е дарила тялото си на Медицински университет-Варна. Тя предпочела да не натоварва близките си с разходи за погребение, които в случая ще поеме университетът. Телата на починали вече могат да се даряват за целите на обучение и научни изследвания във висшите медицински училища, обясни ръководителят на катедрата по анатомия, хистология и ембриология при Медицински университет – Варна доц. д-р Антон Тончев, пише Petel.bg. Наредбата на Министерството на здравеопазването е обнародвана миналия юни в Държавен вестник. По думите на Тончев, заради законови недомислици до момента това е ставало изключително трудно и пряко са били засегнати обучаемите в медицинските университети.

ПОЛИЦИЯТА ИЗДИРВА СОБСТВЕНИКА НА “МЕКОМ”, БОМБА ЦЪКА НАД СИЛИСТРА

Полицията в Силистра е започнала издирването на легитимния собственик или собственици на месопреработвателната фабрика „Меком” по молба на областния управител Николай Димов, за да бъде връчена заповед за спиране от експлоатация на опасна инсталация с тонове амоняк под налягане в нея.  Николай Димов е инициирал комплексна проверка на хладилната инсталация в месопреработвателното предприятие заради риск от обгазяване на града, уточняват от областната администрация на дунавския град. Преди дни междуведомствена комисия, сформирана по настояване на Димов, е установила корозия по съоръженията, течове на амоняк, липса на документация за годишна проверка на инсталацията и настройка на предпазните клапани, както и други нарушения, създаващи предаварийна ситуация, според специалистите. На проверката е присъствал единственият служител в предприятието, чиято длъжност е „машинен оператор – замразени меса”. От дни за пореден път заводът е оставен и без електрозахранване заради задължения към ЕНЕРГО-ПРО. Подобен проблем съществуваше и през окотмври, миналата година.

НДТ – 24 януари 2014 г.