ПРАЗНИЧНАТА ПРОГРАМА НА ДОБРИЧ ЗА 24 МАЙ

0
1218

Честването на 24 май – Ден на българската просвета и култура и на славянската писменост, е най-голямото събитие в духовния живот на Добрич. На този ден хиляди граждани изпълват центъра на града, за да покажат съпричастността си към делото на Светите братя Кирил и Методий, се съобщава в сайта на Община Добрич.

Програмата на Община Добрич, посветена на празника, през целия май е заредена с много събития, сред които изложби, концерти, творчески срещи, представяне на книги. Предстои откриването на традиционната Годишна изложба на художниците-педагози на 21 май от 17.30 ч. в Художествена галерия. На 22 май от 18.00 ч. в Концертна зала „Добрич“ е официалното тържество „О, будители народни“, организирано от Община Добрич, на което кметът  Йордан Йорданов ще  връчи плакети по повод юбилейни годишнини и отличия на изявени учители от града. Слово по случай Деня на българската просвета и култура и на славянската писменост ще изнесе Теодосий Теодосиев – един от най-успешните преподаватели по физика в България.

На 24 май тържествата ще започнат от 8.00 часа с празнични програми във всички учебни заведения в Добрич. Благодарственият молебен е от 9.00 ч.  в храм  „Свети Георги”. В 9.45 ч. ще бъдат поднесени венци и цветя на паметника на Светите братя Кирил и Методий. Денят на българската просвета и култура и на славянската писменост ще бъде официално открит в 10.00 часа на площад „Свобода” със стихотворението „Аз съм българче“ от Иван Вазов в изпълнение на Теодор Монев от четвърти клас в ОУ „Христо Ботев“. Ще станем свидетели на ритуала за предаване на знамената на училищата от випуск 2018/2019 на випуск 2019/2020 година. Хиляди ученици, студенти, учители, дейци на културата и творци, деца от детски градини и граждани, някои от които специално пристигнали за това, ще се включат под звуците на всеучилищния химн „Върви, народе възродени“ в празничното шествие, което ще тръгне от паметника на Св. Св. Кирил и Методий, ще продължи по централната улица на Добрич към градския парк, до паметника на Йордан Йовков, където ще бъдат положени цветя. Традиционно шествието ще бъде предвождано от 100-годишна икона на Светите братя Кирил и Методий. Празникът ще продължи с художествена програма от 11.30 часа на сцената на площад „Свобода”  с участието на Представителна фолклорна танцова студия „Добруджа“ с главен художествен ръководител Стоян Господинов и Фолклорен танцов ансамбъл „Добротица“, Детска танцова студия „Добрич“ при Младежки център – Добрич с главен художествен ръководител Александър Александров и пом.-хореограф Юрий Митев, както и хореографски паралелки на СУ „Димитър Талев“. От 16.00 часа в Градски парк „Свети Георги“ е празничният концерт на Духов оркестър – Добрич, с диригент Стоян Монов, а от 17.30 часа на сцената на площад „Свобода“ е Вечерта на българската песен, в която ще участват възпитаници на Студио за поп-рок   певци „Сарандев“ при Младежки център – Добрич, с вокален педагог Елена   Карабельова.

Община град Добрич призовава да издигнем българското знаме и да се включим в тържествата, защото единствено на този ден ние излъчваме общност и единение. Нека, понесени от една величествена песен, вървим в една и съща посока с призива да мислим „напред“.

И нека да пребъде България на духа!