ПРАЗНИК НА БЪЛГАРЩИНАТА В АЛБАНИЯ

0
1636

В навечерието на 24-ти май – Денят на славянската писменост и култура, дружество „Просперитет”, обединяващо всички българи в Албания,  покани като гост на празника писателя от гр. Генерал Тошево – Георги Балабанов. Посещението започна в клуба на дружеството, където той бе запознат с история му от председателя г-н Хаджи Пируши. В продължение на двадесет и пет години „Просперитет“ развива активна творческа и многообразна дейност. От тук са започнали своя път към науката сто двадесет и пет българи, негови достойни възпитаници. Сред портретите на възрожденци и най-големите български писатели, всяка сряда децата изучават български език. Забележителното е, че тяхното обучение се извършва на обществени начала – безплатно от възпитаниците, завършили висшето си образование, които сега работят като учители, инженери, лекари, юристи и много други специалности в Албания и България.

Писателят Георги Балабанов поздрави радетелите на този български дух с подходящи детски творби, написани от него, и поднесе много книги. Любезните домакини му показаха най-интересните забележителни паметници на градовете Тирана и Дурас, като му разказаха и тяхната история.

В истински голям творчески празник се превърна срещата му с българите, живеещи там. На нея присъстваха бившият съдия от съда в Страсбург – Христо Троя, сега един от директорите на албанската телевизия, историци, инженери, юристи, икономисти, учители и много почитатели на прекрасния български език.

Прочувствено слово за значението на този празник поднесе Янка Силеми – работила тридесет години като редактор в радио Тирана. Нейният родов корен е от селото на писателя – с. Краище.

Енеда Шопку – ученичка от пети клас, изненада автора и присъстващите, като изпълни разказа му „Калина”, а като медено звънче отекнаха стиховете на Аниета Нела за българската азбука.

На фона на подредената изложба от български знамена, книги, сувенири и други символи на българщината, част от които изпрати кметът на гр. Генерал Тошево г-н Валентин Димитров, за което той получи специални поздрави, Георги Балабанов изнесе голям поетичен рецитал. Вдъхновеното слово от неговия рецитал развълнува много присъстващите и те на няколко пъти го прекъсваха с бурни аплодисменти.

Израз на дълбоко уважение и благодарност към автора отправи председателят на дружеството Хаджи Пируши. Той лично благодари на Янка Силеми, която въпреки своята напреднала възраст, подготви този празник и той се превърна в ден на родолюбие, човещина и откри нов път и светлина на българите, живеещи в Албания.

Втори канал на албанската телевизия излъчи филм, посветен на тази среща.

  1. ДОБРУДЖАНЦИ
  2. ВИЖДАМ ТЕ КАТ – БЪЛГАРИЯ
  3. МУЗИКА ЗА ДУШАТА – ВАШИТЕ ЛЮБИМИ ПЕСНИ И МЕЛОДИИ
  4. БЪЛГАРИТЕ
  5. РИБОЛОВ
  6. ГЮВЕЧ
  7. БЪЛГАРИЯ-ТУРЦИЯ BULGARIA-TURCIA
  8. България – Китай 中国保加利
  9. ВСИЧКО НАКУП В PINTEREST