ПРАЗНИК, ВДЪХНОВЕН ОТ СИЛАТА НА ДЪЛГОЛЕТНАТА ТРАДИЦИЯ

0
1349

 

В навечерието на 51-вото издание на събора „Песни и танци от слънчева Добруджа“ Община Добричка  тържествено отбеляза своя празник. В ролята си на домакин на събитието кметът на общината инж. Тошко Петков изнесе празнично слово и с гордост отчете постигнатото през изминалата година. Той подчерта, че се полагат усилия за изпълнение на управленската програма за мандата 2015 – 2019 година, а целта е да се постигне балансиран икономически растеж, устойчиво развитие на общината, повишаване нивото на заетост и по-добър живот в 68-те населени места. „Нашето управление е в служба на хората, мисията ни е да помагаме за решаването на техните проблеми“ – подчерта г-н Петков и емоционално допълни, че посланията на празника на община Добричка естествено се вплитат в „песните и танците на слънчева Добруджа“, които в събота ще огласят местността „Славната канара“. А фолклорният събор – със силата на дълголетната традиция, ще събере хиляди хора, потопени в магията на добруджанската песен и народните ритми…
Поздравителни адреси до тържественото събрание изпратиха областният управител Красимир Кирилов и кметът на Добрич Йордан Йорданов.
И пак по силата на традиция, за седми път бяха връчени годишните награди на община Добричка.
„Най-добро кметство за 2018 г.” стана кметството на село Дончево, като наградата получи кметът Паун Станчев. „Най-добро населено място с кметски наместник за 2018 г.” е с. Поп Григорово с км. наместник Иванка Паунова. „Най-добро училище” е СУ „Н.Вапцаров” в с. Карапелит, а „Най-добра детска градина” – ДГ „Дъга” в с. Стефаново.
Наградата „Най-добро читалище за 2018 г.” заслужи Народно читалище „Йордан Йовков – 1941” в с. Котленци.
За принос в развитието на общината бяха отличени Земеделска кооперация „Победа” – с. Победа, с председател Георги Маринов, земеделският производител Тихомир Димитров от с. Ст.Караджа, “Бенковски Агро” ЕООД и свинекомплексът в с. Козлодуйци.

За трета година община Добричка награждава домакинство с най-голям принос в разделното събиране на отпадъци. Тази година това е семейство Стефан и Кристина Митеви от с. Поп Григорово. Те са отличени за своята активна кампания и работа в полза на разделното събиране на отпадъци.

Флагчета и парични награди получиха кметства и населени места, представили се най-добре в общинския преглед за пролетно почистване за 2019 година. При кметствата на първо място е с. Ловчанци, на второ – с. Бенковски и с. Житница, а на трето – с. Тянево и с. Долина. При кметските наместничества първото място спечели с. Приморци, второто – с. Поп Григорово и с. Златия и трето – с. Пчелник и с. Бдинци. Връчени бяха и 15 поощрителни награди.

Трогателен момент от тържеството беше удостояването с диплом на поети от Буджака, с които – благодарение на Асоциацията на българите по света, община Добричка работи вече 2 години. С прочувственото стихотворение „България в моите мечти“ наградените изразиха своята благодарност и обичта си към прародината България.
За празничната атмосфера допринесе концертът на ПФА „Добруджа“ и представителна фолклорна танцова студия „Добруджа“, с художествен ръководител Стоян Господинов.

SONY DSC
SONY DSC
SONY DSC
SONY DSC
SONY DSC
SONY DSC
SONY DSC
SONY DSC
SONY DSC
SONY DSC
SONY DSC
SONY DSC
SONY DSC
SONY DSC