ПО СЛЕДИТЕ НА ГОЛЕМИЯ ФУТБОЛ В СВЕТА

0
2225

НЕЙМАР ЩЕ ПРОПУСНЕ СБЛЪСЪКА НА “ОЛД ТРАФОРД”

Нападателят на Пари Сен Жермен Неймар със сигурност няма да играе в първия мач от осминафиналите на Шампионската лига срещу Манчестър Юнайтед. Двубоят на “Олд Трафорд” е на 12 февруари, а дотогава бразилецът няма да е възстановен от контузията, която получи в мача срещу Страсбург преди няколко дни. Неймар беше принудително заменен след почивката и напусна терена насълзен. В момента той все още не може да стъпва пълноценно и няма да се рискува с прибързаното му включване в игра. Добрата новина за ПСЖ е, че Неймар ще бъде на линия за реванша, който ще е на 6 март.

Травмата не бразилската звезда е в петата метатарзална кост на ходилото на десния крак. Обикновено възстановяването от подобна контузия продължава няколко седмици.

ДИНАМО (КИЕВ) СЕ ОТКАЗА ОТ ДЕСПОДОВ

Украинският гранд Динамо (Киев) се отказа от намерението си да наддава за подписа на Кирил Десподов, информира sportal.bg. Звездата на ЦСКА-София попадаше в трансферния списък на клуба, но киевчани вече имат други планове за своята селекция.

Според чуждестранния сайт sportanalytic.com, динамовци са дръпнали ръчната спирачка за Десподов, след като са научили, че името му се спряга за Милан. Оттам украинците изразили опасение, че цената на национала ни ще бъде завишена допълнително. От ръководството на ЦСКА-София искали 4 млн. евро за своята звезда, докато Динамо може даде не повече от половината сума.

Междувременно в надпреварата за подписа на българския национал се включи и английският Уест Хям.

БАРСЕЛОНА С ОСМА ПОРЕДНА ПОБЕДА

Испанският шампион Барселона регистрира осма поредна победа в Ла Лига след 2:0 при гостуването си на Жирона в каталунско дерби от 21-вия кръг. Нелсон Семедо и Лионел Меси се разписаха за радост на барселонските фенове. “Лос кулес” отново не игра убедително, като нахъсаните домакини създадоха немалко положения пред вратата на Марк-Андре тер Стеген. Така Барса отново върна преднината си от пет точки пред втория Атлетико (Мадрид).

Лионел Меси се завърна в стартовия състав след две поредни отсъствия. Филипе Коутиньо зае мястото на контузения Усман Дембеле, а Артуро Видал влезе в средата на терена вместо Артур. Наставникът на домакините Еусебио Сакристан подреди 5-3-2 с Порту и Кристиан Стуани в предни позиции.

“Бяло-червените” започнаха със самочувствие, изнасяйки играта в половината на Барса. Жиронци пресираха високо в опит да притеснят испанския шампион. Гостите от “Камп Ноу” успяха да излязат напред в резултата при първата ситуация пред Ясин Буну в деветата минута. Артуро Видал внесе смут в наказателното поле, защитата на жиронци се замота, Нелсон Семедо се възползва и шутира от 13 метра, пращайки кълбото в близкия ъгъл за 0:1. Барса вкара за 32-и пореден път при свое гостуване в Ла Лига. В 12-ата минута публиката на “Монтиливи” поиска дузпа. Стуани изпревари Жорди Алба в опит да засече центриране на далечната греда и падна, като повторенията показаха, че каталунският защитник опъва фланелката на своя съперник. В 16-ата Меси много хитро изведе Коутиньо, който си поведе топката сам срещу вратаря, но стреля в неговите крака. В 34-ата тимът на Ернесто Валверде разви много добра скоростна атака, Коутиньо подаде към Меси, който намери начин да пусне пас към Иван Ракитич. Хърватинът не можа да стреля от удобна позиция, а и имаше засада. В 42-ата Жирона беше много близо до попадение. Защитата на “синьо-червените” изпусна Кристиан Стуани, който нанесе удар по земя и Тер Стеген изби с крак. Пере Понс беше на точното място за добавка, прати топката далеч от германския страж, но Жерард Пике изби от голлинията. Като цяло домакините играха по-добре през първата част, докато играчите на Барса трудно организираха играта си и в двете фази.

Второто полувреме започна с неточен шут на Меси от пряк свободен удар – от около 29 метра. В 51-ата Бернардо получи дискусионен втори жълт картон за нарушение в центъра. Бранителят влезе отзад на Луис Суарес, но контактът сякаш не беше достатъчен за втори жълт картон. В 55-ата аристократичният опит на Барса за изнасяне на топката създаде шанс за Жирона. Серхио Бускетс тръгна късно за топката, отвори се възможност за Стуани, чийто шут беше лесен за германския вратар. Минута по-късно Бускетс изпревари Алейш Видал в решаващ миг около точката на дузпата. “Бяло-червените” продължиха да атакуват. В 57-ата Алба попречи на Стуани да нанесе по-добър удар с глава. В 68-ата Жорди Алба се измъкна на ръба на засадата и много добре видя свободния Лео Меси. Аржентинецът получи абсолютно сам, напредна и копна топката над вратаря – 0:2. Второто попадение до голяма степен тушира съперника. Следващите ситуации бяха предимно пред вратата на Буну. В добавеното време Коутиньо и Луис Суарес направиха по един пропуск.

В сряда вечер Барса приема Севиля в реванш от 1/4-финалите за Купата на Краля. Каталунците трябва да спечелят с три гола разлика, за да се класират напред.

ЮВЕНТУС С ШАМПИОНСКИ ОБРАТ СРЕЩУ ЛАЦИО НА “ОЛИМПИКО”

Ювентус спечели с 2:1 гостуването си на Лацио в дербито от 21-ия кръг на Серия “А”, информира novsport.com. Така шампионите продължават без загуба от началото на сезона. Те вече имат 59 точки, с 11 повече от втория Наполи. Лацио е на 8-а позиция с 32.

Гостите от Торино сами си направиха мача труден. Емре Джан си вкара автогол след близо час игра на “Олимпико”. В 74-ата минута резервата Жоао Кансела изравни, а в 88-ата Кристиано Роналдо направи обрата пълен, след като се разписа от дузпа. От състава на Ювентус отсъстваха Хуан Куадрадо, Сами Кедира, Марио Манджукич и Миралем Пянич, което се отрази на представянето на гостите.

В 15-ата минута Уолъс не успя да засече центриране в наказателното поле и Шчесни се намеси. Малко след това вратарят на Лацио улови удар на Кореа. В 27-ата поредната блестяща изява на поляка запази резултата 0:0. Малко преди почивката Бонучи бе принудително заменен от Киелини, след като получи контузия. В 43-ата минута Имобиле прехвърли Шчесни, но Ругани изчисти малко пред голлинията.

Две минути след началото на второто полувреме удар на Луис Алберто премина встрани от вратата на Юве. Домакините поведоха в 59-ата минута. След центриране от корнер Емре Джан си вкара автогол. Няколко минути след това Имобиле имаше страхотен шанс да удвои, но от чудесна позиция опита да прехвърли Шчесни, а топката мина над вратата. В 74-ата минута Юве стигна до изравнителен гол след попадение на резервата Кансело. Дибала отправи силен удар, а Стракоша изби. При добавката португалецът беше точен. В 88-ата минута Кансело падна в наказателното поле, реферът видя нарушение на Лулич срещу него и отсъди дузпа. Зад топката застана Роналдо, който този път успя да вкара.

ЗА ТРИ ДНИ ТОТНЪМ ОТПАДНА ОТ ДВА ТУРНИРА

Лошите новини за феновете на Тотнъм не спират. „Шпорите“ отпаднаха от турнира за ФА Къп, след като загубиха с 0:2 визитата си на лондонския съперник Кристъл Палас, а в четвъртък напуснаха и Купата на Лигата, отстъпвайки с дузпи в друго градско дерби – гостуване на Челси. И двата сблъсъка бяха пропуснати от контузените звезди на тима Хари Кейн и Деле Али, а срещу „сините“ травми получиха още Муса Сисоко и Бен Дейвис. Така нито един от четиримата не бе на линия за срещата и тя започна по възможно най-лошия начин за Тотнъм. Домакините откриха резултата още в деветата минута чрез завърналия се през октомври след 24-месечно отсъствие нападател Конър Уикам. 25-годишният англичанин вкара за първи път от 799 дни за 1:0, а в 34-ата минута домакините получиха и дузпа заради игра с ръка в пеналта. Андрюс Таунзънд я превърна в гол, негов дебютен срещу бившия му тим от изиграни седем мача, а междувременно Кевин-Нкуду направи непростим пропуск за гостите след заучено изпълнение на свободен удар. Това обаче не бе всичко, защото точно преди почивката „шпорите“ също получиха дузпа, ала Кирън Трипиър не можа да улучи вратата и позволи на Кристъл Палас да се оттегли на почивка с преднина от 2:0.

„Орлите“ успяха да я запазят до края, за да се класират за осминафиналите на ФА Къп, докато по всичко личи, че Тотнъм ще остане без трофей от 2008 г. насам. Тогава с гол на Димитър Бербатов от дузпа „шпорите“ стигнаха до 1:1 срещу Челси във финала за Купата на Лигата и го спечелиха с 2:1 в продълженията благодарение на Джонатан Уудгейт, а сега имат по-скоро теоретически шансове да спечелят Шампионската или Висшата лига.

АВТОГОЛ ПОМОГНА НА БАЙЕРН

Байерн (Мюнхен) победи с 4:1 Щутгарт като домакин в мач от 19-ия кръг на Бундеслигата. Това бе седма поредна победа за момчетата на Нико Ковач и общо осем мача без загуба. Последното поражение за “баварците” датира от 10 ноември, когато загубиха от лидера Борусия (Дортмунд)

Германският шампион доминира през почти цялата среща, като още в 5-ата минута “баварците” поведоха чрез Тиаго Алкантара. В 26-ата обаче Щутгарт изравни с гол на Донис. При този резултат дойде и почивката, а след подновяването на играта Байерн успя да покаже много по-силна игра и гостите се прибраха в собствената си половина. Така се стигна до 55-ата минута, когато Кристиан Гентнер си отбеляза автогол след центриране в наказателното поле на “мерцедесите”. Байерн продължи с по-добрата игра и в 71-ата минута Горецка отбеляза третия гол, а шест минути преди края Роберт Левандовски оформи крайното 4:1.

Така Байерн събра 42 точки и отново излезе на второто място, като преднината на Борусия (Дортмунд) се запази шест точки. Щутгарт остава на 16-о място с едва 14 пункта.

ВАЛЕНСИЯ С ПЪРВА ОФЕРТА ЗА ЧИЧАРИТО

Валенсия отправи първата си оферта към Уест Хем за нападателя Хавиер Ернандес – Чичарито, информира „Marca“. Испанският клуб предлага 8 милиона евро за мексиканския футболист. „Прилепите“ имат нужда от ново попълнение в офанзивен план, след като взеха решение да се разделят с Миши Батшуай. Уест Хем отхвърли офертата на Валенсия, тъй като английският клуб иска за Чичарито между 12 и 14 милиона евро. Преговорите между двата клуба се очаква да продължат и да бъдат форсирани, за да могат да приключат до края на януарския трансферен прозорец.

Старши треньорът Марселино Гарсия Торал разполага само с трима нападатели, а Кевин Гамейро получи контузия и наставникът разполага вече само с двама играчи в атака.

ТИЕРИ АНРИ СЕ СБОГУВА С МОНАКО

Вече бившият треньор на Монако Тиери Анри се сбогува с клуба, като публикува прощални думи в Туитър. Легендарният нападател на Арсенал и Франция пое тима на пожар, но резултатите му бяха по-лоши и от на предшественика Леонардо Жардим. Любопитното е, че именно португалецът беше назначен обратно на поста с договор за 2,5 години. “С голямо съжаление съобщавам, че напускам Монако. Въпреки трудностите, които съпътстваха престоя ми, работих с голямо удоволствие за този забележителен клуб. Вярвам, че с новите играчи отборът ще е готов за втората половина на сезона. Надявам се също така да реализира своя потенциал и да запише победна серия, като се започне още от мача с Дижон. Пожелавам на Монако успех в Купата на Франция и завръщане в Европа, както и успех на моя наследник”, написа Анри, който не пропусна да благодари на ръководството на Монако за възможността да работи в клуба от детството си.

51-ГОДИШЕН ЯПОНЕЦ СЕ СДОБИ С НОВ ДОГОВОР

Най-възрастният професионален футболист – Казуйоши Миура, ще продължи своята рекордна кариера с поне още един сезон, след като на 51-годишна възраст подписа нов договор с Йокохама. Така бившият японски национал ще изиграе 34-ия си сезон, а тимът му се състезава в местната втора дивизия. “Няма да похабя контракта си нито за минута, нито за секунда. Мисля, че искам да се изправя лице в лице с футбола и да ходя всеки ден на тренировка с максимална сила”, заяви Миура. Той започва кариерата си през далечната 1986 г. с екипа на бразилския Сантос. Нападателят има 89 мача за националния тим на Япония в периода 1990-2000 г., в които е отбелязал 55 гола. През 2018 г. той записа само 9 мача в местното първенство, всички от които като резерва, като няма нито едно попадение в тях. Въпреки това през 2017 г. ветеранът успя да счупи рекорда на сър Стенли Матюс за най-възрастен професионален голмайстор. Миура, който през 1993 г. стана Футболист на годината в Азия, ще навърши 52 г. през февруари.

За още интересни публикации ни последвайте в Google+ или pinterest