ПО СВЕТА – НАКРАТКО

0
1040

ОКОЛО 200 ДУШИ помогнаха да бъдат почистени разпилелите се предмети от товара на контейнеровоза “Ем Ес Си Зоуи”, изплували преди няколко дни на брега на германския остров в Северно море Боркум, предаде ДПА.
“Сред разпилелите се предмети има телевизори, калъфи за матраци, играчки и части за велосипеди”, каза говорител на екипа по разчистването.
При произшествието, което стана по време на буря в сряда, общо 277 контейнера паднаха във водите на Северно море от борда на товарния кораб “Ем Ес Си Зоуи”, един от най-големите контейнеровози в света.

ШЕФЪТ НА КАНЦЕЛАРИЯТА на пентагона контраадмирал кевин суийни подаде оставка броени седмици след като това направи и Джеймс Матис като министър на отбраната. Това съобщи вчера министерството на отбраната на САЩ, цитирано от ДПА. “След две години в Пентагона реших, че моментът е подходящ да се върна в частния сектор”, заяви Суийни, който заемаше поста от януари 2017 г. “За мен бе чест да служа отново редом до мъжете и жените от министерството на отбраната”, добави той.

ХИЛЯДИ ХОРА ИЗЛЯЗОХА в събота на митинг в Белград въпреки студа, за да протестират срещу сръбския президент Александър Вучич за пети пореден уикенд, предаде ДПА. Около 15 000 души преминаха с шествие през центъра на града. По време на митинга си те се спряха пред държавната компания за радио и телевизия “Радио-телевизия Сърбия” (РТС), която е твърдо под контрола на Вучич, отбелязва ДПА. На високоговорители бяха пускани записи с неспазени обещания на президента, придружени от оглушителния шум от хиляди свирки и вувузели, а група протестиращи бяха разпънали транспарант с надпис: “Започна се.”

БРИТАНСКИЯТ ПРЕМИЕР Тереза Мей може отново да отложи окончателното гласуване в парламента на споразумението за Брекзит, три месеца преди официалната дата за напускане от Великобритания на ЕС, съобщи вестник “Сънди телеграф”, цитиран от Ройтерс. Според изданието се предполага, че съветниците на Мей работят по план, предвиждащ одобряването на споразумението от парламента да бъде обвързано с условие ЕС да предостави повече отстъпки.