ПО СВЕТА – НАКРАТКО

0
931

 

ДЯСНОЕКСТРЕМИСТКАТА ГРУПИРОВКА “Nordkreuz” – “Северен кръст”, е планирала серия от политически убийства в цяла Германия, съобщи медийната група Redaktionsnetzwerk Deutschland (RND). Организацията, базирана в Мекленбург-Предна Померания, е съставила списък от 25 хиляди потенциални жертви – политици, които определя като свои противници.

ТАЛИБАНСКИТЕ ИСЛЯМИСТКИ БОЙЦИ убиха осем членове на афганистанските сили за сигурност и четирима цивилни граждани,като взривиха бомба в централната провинция Газни, предаде “Ройтерс”. Още над 50 души са ранени. Талибаните са поели отговорността за взривяването на бомбата в близост до комплекса на Националната дирекция за сигурност (NDS) в град Газни.

ГЪРЦИТЕ ДНЕС ИЗБИРАГ нов парламент. Консервативната опозиция се готви за оглушителна победа, а левият премиер Алексис Ципрас се бори за политическото си оцеляване. Очаква се, че лидерът на опозицията Кириакос Мицотакис ще стане министър-председател на страната. Ако всичко се развива според неговите планове, той дори би могъл да състави и самостоятелно правителство.

ПРЕЗ СЛЕДВАЩИТЕ ТРИ ГОДИНИ британското правителство ще отдели 18 милиона лири (22,5 милиона долара) за борба с разпространението на невярна информация в страните от Източна Европа и за подкрепа на независимите медии в страните от Западните Балкани. Важно е да се създават условия за безпрепятствената работа на журналистите, подчерта британският външен министър Джереми Хънт преди планираната Глобална конференция за свободата на медиите, която ще се проведе на 10 и 11 юли в Лондон.

ИРАН ОБЯВИ, ЧЕ СПИРА да изпълнява още свои задължения по международното споразумение за ядрената му програма. Иран до няколко часа ще започне да обогатява уран до равнище над 3,67-те процента, разрешени му според ядрената сделка от 2015 г., обяви на пресконференция заместник-министърът на външните работи Абас Арагчи, който е един от високопоставените ирански преговарящи по ядрения въпрос. Арагчи даде да се разбере, че Иран ще ще продължи да се отказва от
още свои задължения по споразумението на всеки 60 дни.

В ЧЕРНОБИЛ РАЗЦЪФНАХА гигантски водни лилии, съобщават от Чернобилския радиационно-екологичен биосферен резерват. Лилиите в Чернобилската зона, които традиционно цъфтят през периода юни-юли, са под закрила заради големината на цветовете си, достигащи 15 сантиметра в диаметър. Подводните им корени израстват до 5 метра дълбочина. Това е растението с най-едри цветове в украинската флора. Венчелистчетата се отварят с изгрева на слънцето. При дъждовно време те остават затворени.

  1. ДОБРУДЖАНЦИ
  2. ВИЖДАМ ТЕ КАТ – БЪЛГАРИЯ
  3. МУЗИКА ЗА ДУШАТА – ВАШИТЕ ЛЮБИМИ ПЕСНИ И МЕЛОДИИ
  4. БЪЛГАРИТЕ
  5. РИБОЛОВ
  6. ГЮВЕЧ
  7. БЪЛГАРИЯ-ТУРЦИЯ BULGARIA-TURCIA
  8. България – Китай 中国保加利
  9. ВСИЧКО НАКУП В PINTEREST