ПО СВЕТА /НАКРАТКО/

0
673

 

РУМЪНСКИЯТ ПРЕЗИДЕНТ Клаус Йоханис заяви, че ще отхвърли всяко предложение за ръководен пост в Европейския съюз и вместо това ще се стреми да спечели нов мандат като президент на страната. 60-годишният Йоханис, етнически германец, чието обещание да овладее корупцията го превърна в най-популярния европейски политически лидер във Facebook, беше посочен от дипломати като възможен наследник на Доналд Туск като президент на Европейския съвет.

ЖИЛИЩНИЯТ ПАЗАР във Филипините е единственият в света с двуцифрен растеж на цените на годишна основа през първото тримесечие на 2019 г. Азиатската страна оглавява индекса на онлайн изданието Global Property Guide с повишение на цените от 15,15% на годишна основа и 5,82% спрямо последното тримесечие на 2018 г.  Филипините изпреварват Малта, която оглави класацията в края на миналата година, а сега остава на второ място с годишен ръст на цените на жилищата от 9,36%. В десетката на най-бързо растящите жилищни пазари в света попадат още Шри Ланка (9,27%), Германия (9,23%), Нова Зеландия (8,76%), Португалия (5,96%), Чили (5,04%), Мексико (4,73%), Холандия (4,64%) и Словакия (4,53%).

СЛЕД ПРЕВЗЕМАНЕТО на либийския град Гарян силите на намиращото се в Триполи международно признато правителство са открили усъвършенствани ракети, произведени в Китай и САЩ, както и дронове. В сряда силите на правителството в Триполи отнеха Гарян от Либийската национална армия на маршал Халифа Хафтар.

РУСКИЯТ ПРЕЗИДЕНТ Владимир Путин отправи нови критики срещу западния либерализъм на срещата на Г-20 в Япония. Путин заяви, че победата на президента на САЩ Доналд Тръмп на изборите през 2016 г. и спадът на популярността на традиционните партии в Европа се дължат на нарастващото недоволство от либералните политики. “Либералната идея започна да се самоизяжда”, заяви президентът. Според Путин притокът на мигранти в Европа е навредил на правата на хората, които “живеят в собствената си страна, според собствените си традиции, защо трябва да им се случва това?” И подчерта, че макар либералните идеи да остават като цяло привлекателни, резултатите от изборите показват, че хората искат промяна.

Американският президент Доналд Тръмп заяви, че е готов за “историческо” търговско споразумение с Китай на срещата на върха на Г-20. След края на срещата Тръмп обяви, че търговските преговори с Китай вървят в правилната посока. Китайските държавни медии заявиха, че Вашингтон се е съгласил да отложи въвеждането на нови наказателни мита.  Си Цзинпин подчерта, че “диалогът е по-добър от конфронтацията”.