ПО СВЕТА – НАКРАТКО

0
1099

ДЪРЖАВНАТА ДУМА Русия прие законопроект, който цели да засили правителствения контрол върху интернет. Новата законодателна мярка изисква от доставчиците на интернет на руска територия да инсталират инструменти, които да насочват руския интернет трафик през сървъри в Русия. Мярката е необходима за защитата на страната от кибератаки и е обусловена от агресивната, според тях,  нова политика за кибернетична сигурност, приета м.г. в САЩ. Законъте предпазна мярка, в случай че САЩ или друга враждебна страна отрежат достъпа на Русия до интернет, казват още вносителите.

ПОЖАРЪТ В КАТЕДРАЛАТА “Нотр Дам” вероятно е причинен от злополука и няма основание да се допуска, че е предизвикан умишлено, съобщи прокурорът на Париж Реми Ейц. “Пет фирми участват в работите на обекта. Още днес започнахме да изслушваме работници и служители на тези фирми. Петнайсет от тях са били на място вчера”, каза прокурорът на журналисти пред „Нотр Дам“. Той добави, че около 50 следователи от съдебната полиция ще участват в разследването, което ще бъде сложно и продължително.

НЕБОСТЪРГАЧЪТ „ТОРЕСПАСИО” в Мадрид, в който са посолствата на Великобритания, Канада, Австралия и Холандия, бе евакуиран заради заплаха с бомба.

24-ЧАСОВА СТАЧКА на всички категории кораби на 1 май обяви Гръцката моряшка федерация. Въпреки непрекъснатия натиск и протести и съответните обещания на компетентните власти, проблемите не само не се решават, но и продължават да се натрупват ежедневно. Те достигат връхна точка с прилагането на закона за намалените и специалните екипажи на средиземноморските и крайбрежните пътнически кораби, пенсиите, осигуровките и продължаващите нарушения на колективните трудови договори по отношение на работното време”, се казва в съобщение на синдиката.

НЕКОЛЦИНА ЧЛЕНОВЕ на ЕЦБ смятат, че последните икономически прогнози на банката са прекалено оптимистични с оглед на все още слабия растеж на китайската икономика и продължаващите търговски напрежения. Досега централната банка поддържаше тезата, че много от факторите, които ограничават икономическия растеж, са само временни, от което следва, че икономиката ще започне да се възстанови през второто полугодие. За последно ЕЦБ очаква повишение на БВП на еврозоната през 2019-а година с 1,1%, но след като три месеца по-рано се разчиташе на растеж от 1,7 на сто.