ПО СВЕТА – НАКРАТКО

0
1113

ПРЕЗИДЕНТЪТ Доналд Тръмп заяви, че САЩ моли европейските съюзници “да приемат обратно над 800” бойци на “Ислямска държава”, пленени в Сирия, и да ги изправи пред съда, предаде Ройтерс.”Халифатът е готов да падне”, написа той в Туитър вчера. “Алтернативата не е добра, в смисъл че ще бъдем принудени да ги освободим”.
Полевият командир на подкрепяните от САЩ Сирийски демократични сили обяви вчера, че неговите бойци са на път да превземат последния, малък анклав на “Ислямска държава” на р. Ефрат, което изправя самопровъзгласения “халифат” пред пълно поражение.

ДВЕСТА ХИЛЯДИ ДУШИ (по данни на полицията) протестираха в събота в Барселона срещу съдебния процес на 12-те каталунски лидери, обвинени заради организирането на референдума за независимост през 2017 г., предадоха Франс прес и Ройтерс. Регионалният президент Ким Тора и председателят на каталунския парламент РожеТорент също се включиха в мирното шествие, в което според организаторите са участвали 500 000 души. Демонстрантите носеха каталунски синьо-червено-жълти знамена и плакати с надпис “Свобода за политическите затворници” и “Самоопределението не е престъпление”.

НЯКОЛКО ХИЛЯДИ ДУШИ отново излязоха вчера по улиците на Белград, за да протестират срещу правителството на президента Александър Вучич. За 11-и пореден път те настояха за свободни медии и честни правила за избори, предаде ДПА.

ФРЕНСКАТА ПОЛИЦИЯ използва сълзотворен газ, за да разпръсне протестиращи, които хвърляха бомбички и запалиха кошчета за боклук в Париж, Лион и Бордо в събота, след като 14-ата седмица на демонстрации на “жълтите жилетки” бе белязана от случаи на насилие. В Руан четирима души бяха ранени.Демонстранти се събраха мирно в началото на деня край Триумфалната арка в Париж.По-късно полиция и демонстранти с качулки влязоха в сблъсък край Дома на инвалидите в центъра на Париж, където се очаква маршът да завърши. По последни данни по улиците са излезли около 5000 души в Париж и близо 41 500 в страната. В Бордо и Лион полицията също използва сълзотворен газ, за да разпръсне демонстранти, хвърлящи бомбички, след случаи на запалени кошчета за боклук и вандалски прояви.Протестиращите се опитаха да блокират център на “Амазон”, а някои хвърляха камъни по полицията в Тулуза.