ПО СВЕТА – НАКРАТКО

0
1553

БРИТАНСКАТА ПРЕМИЕРКА Тереза Мей заяви пред главните си министри, че се стреми към значителни и законово обвързващи промени в договореното от нея споразумение за напускане на Европейския съюз. Така трябва да се гарантира, че Великобритания няма да бъде обвързана за неопределено време с т.нар. “предпазен механизъм”, целящ да се избегне твърда граница между британската провинция Северна Ирландия и Република Ирландия, каза говорителят на Мей след срещата.

ЕВЕНТУАЛНО ВОЕННО нахлуване на САЩ във Венецуела ще им струва огромни човешки и военни загуби, заяви президентът Николас Мадуро. В интервю за руската телевизия Ар Ти Мадуро каза, че “войната може да бъде избягната с помощта на мирна дипломация и на международното обществено мнение”.  Това “обаче не означава, че ние не се готвим да защитим нашата свещена земя”, подчерта венецуелският президент.

ГЕРМАНСКИЯТ КАНЦЛЕР Ангела Меркел предупреди за рисковете, които носи за “прозрачния гражданин” неконтролираното използване на изкуствения интелект. Хората трябва да запазят крайния контрол, призова тя на дискусия със студенти в елитния университет “Кейо” в Токио

РУСИЯ СМЯТА до две години да разработи нова наземна версия на ракети, използвани досега от руския флот, след решението на Вашингтон и Москва да прекратят участието си в Договора за ликвидиране на ракетите със среден и малък обсег, съобщи руският министър на отбраната Сергей Шойгу.

АМЕРИКАНСКАТА компания Дженерал електрик (General Electric), която се бе ангажирала да създаде 1000 нетни работни места във Франция, след като придоби енергийното подразделение на Алстом (Alstom) през 2014 година, не го направи и ще трябва да плати 50 милиона евро, обяви френското министерство на икономиката.

МИНИСТЪРЪТ на икономиката на Германия Петер Алтмайер, предлагайки национална промишлена стратегия, не изключи възможността правителството временно да придобие дялове в технологични компании, за да възпрепятства чуждестранни придобивания.