ПО СВЕТА – НАКРАТКО

0
1336

 

ЕВРОПЕЙСКАТА КОМИСИЯ представи доклад, в който очертава опасностите, свързани с предоставянето на гражданство и право на пребиваване в ЕС срещу инвестиции. Изразени са опасения по отношение на сигурността, прането на пари, данъчните измами и корупцията. В доклада се посочва, че липсата на прозрачност в начина, по който действат схемите, както и липсата на сътрудничество между държавите в ЕС, допълнително увеличават опасността. В три страни от ЕС – България, Кипър и Малта – се прилагат схеми за предоставяне на гражданство на инвеститори при условия, които не са толкова строги, колкото обикновените режими за натурализация.

ИТАЛИАНСКИЯТ ВИЦЕПРЕМИЕР Матео Салвини, продължавайки войната на думи между Рим и Париж, заяви, че Франция не е заинтересована да донесе спокойствие на раздираната от насилие Либия заради енергийните си интереси, съобщава “Ройтерс”. „В Либия, Франция няма интерес да стабилизира положението, вероятно защото има петролни интереси, които са в противовес с тези на Италия“, коментира Салвини пред италианска телевизия. Вчера външното министерство на Франция привиха посланика на Италия, след като другият италиански вицепремиер Луиджи ди Майо обвини Париж в създаването на бедност в Африка и генерирането на масова миграция към Европа.

В ИНТЕРВЮ ПРЕД гръцката информационна агенция АНА-МПА специалният пратеник на ООН в разговорите между Скопие и Атина по въпроса за името Матю Нимиц практически отхвърля възможността за предоговаряне на Преспанското споразумение, ако то бъде отхвърлено от гръцкия парламент.

КИТАЙ БИ МОГЪЛ да се ангажира да купи до 7 милиона тона американска пшеница, в зависимост от развоя на търговските преговори между Пекин и Вашингтон, съобщи агенция Блумбърг, цитирана от Франс прес. Китай вече увеличи доставките на американска соя.

РУСИЯ НЕ ТРЯБВА да се впуска в петролна ценова война със САЩ, а да се придържа към намаляването на добива, дори с цената на загуба на пазарен дял в средносрочен план, заяви ръководителят на Руския фонд за преки инвестиции Кирил Дмитриев, цитиран от Ройтерс.

НОВА КНИГА описва Доналд Тръмп заобиколен от екип, който понякога е “извън контрол”. “Екип от пепелянки: моите необикновени 500 дни в Белия дом на Тръмп” излиза на книжния пазар в САЩ следващата седмица. Неин автор е Клиф Симс.