ПО-ЕВТИН ТРАНСПОРТ ЗА ПЕНСИОНЕРИТЕ ОТ БАЛЧИК

0
1623

Пенсионерски карти с намаление за градския транспорт ще има и тази година в Балчик. Това увери на първото разширено заседание на Общинския съвет на пенсионерите заместник–кметът по финансите на Община Балчик Митко Петров в отговор на запитване.

Вчера активът на организацията разисква и прие отчет за дейността за миналата година и план-програма за новата, съобщи в ефира на Радио Варна кореспондентът в Балчик Албена Иванова. Ангел Събев – председател на съюза на пенсионерите в Балчик, обобщи, че 2018 г. е била динамична.  И изрази недоволство,че все още не се приема закон за възрастните хора.

„Много бавно, почти нищожно се увеличават пенсиите. 5,7 процента от 1 юли 2019, за шест месеца почти ще бъдат изконсумирани от инфлацията“, е мнението на Събев.

Той обобщи, че ще продължат усилията за подобряване на клубната база и привличане на повече хора в организационния живот на пенсионерите. През 2018 г. е подобрена базата в клуб “Раковски” и в село Ляхово, а през тази намеренията са за ремонт на клуб „Изток“ в Балчик и откриване на нов в село Кранево.

Мария Георгиева – представител на Кранево, настоя да се помисли за хората от третата възраст в селото и да се обособи подходящо за тях помещение. „Сега хората на нашата възраст от Кранево няма къде да се съберат“, призова за адекватна реакция тя.

Финансовият зам.-кмет Митко Петров заяви пред пенсионерите, че местната управа ще продължи да изпълнява социалната си политика към хората от третата възраст и да поддържа клубната база. „За да се чувствате добре, спокойно и да можете да осъществявате дейността си. Желая ви крепко здраве, щастие и дълголетие“, каза той.

И тази година пенсионерите в Балчик ще бъдат част от културния живот на града. Един от акцентите е на 3 август, когато ще се проведе поредното 22-ро издание на националния преглед на художествената самодейност на хората от третата възраст и любителските състави. Друг акцент от програмата е 1 октомври – Международният ден на възрастните, който всяка година се отбелязва в местността Текето в Оброчище.

Балчишките пенсионери заявиха готовност за участие в европейските и местни избори’2019. Според някои в местния парламент трябва да влезе човек от третата възраст, който да ги представлява.