Почина певецът и композитор Ленард Коен

0
1140

Певецът, композитор, поет и романист Ленард Коен почина на 82 години, съобщиха негови близки на официалната му страница във “Фейсбук”. “С дълбока тъка съобщаваме, че легендарният поет, композитор на песни и артист Ленард Коен си отиде. Изгубихме един от най-почитаните и плодотворни визионери в музиката.”

В съобщението няма повече подробности за причините за смъртта на Коен. В текста само се посочва, че възпоменателно събиране е планирано в Лос Анжелис, където той живееше от години.

Коен е роден в канадската провинция Квебек и почти веднага след като се мести в Ню Ъорк през 1966г. той става известен поет и романист на 31 години.

Целта му е да пробие на музикалната сцена и не скоро критиците започват да сравняват лиричната сила на песните му с тази на Боб Дилън.
Коен е вдъхновил мнозина музиканти и е носител на множество награди, вклюително член на Залата на славата на рокендрола, той рядко се е изкачвал в класациите за рок музика, като присъствието му бе понякога в категорята фолк-рок.

Най-прочутата му песен “Алелуя”, в която се разказва за библейския цар Давид и се прави паралел между физическата любов и страстта за духовна връзка, е изпълнявана и интерпретирана стотици пъти след излизането ѝ през 1984г. Той самият е разказвал, че е композирал песента години наред и на моменти е бил толкова отчаян, че не му се получава, че блъскал главата си в пода на хотела.

Много от песните, написани от канадеца, станаха известин в изпълнение на други изпълнители, включително Джуди Колинс, помогнала му да добие слава с ранните си композиции през 60-те години.

Най-преданите му последователи сравняваха работата му с проповедничество. Той пееше за религия, за Исус Христос и юдейските традиции, за любов и секс, за политическо недоволство, съжаление и “търсенето на баланс между хаоса и съществуването”. Текстовете на песните му често бяха много лични и съдържаха елементи на молитва.
Между 2008 и 2013 г. Ленард Коен бе принуден да организира продължителни турнета, след като изгуби дело срещу своя бивш мениджър и партньор Кели Линч. Композиторът я обвиняваше, че тя е изхарчила спестяванията му. След присъдата Линч трябваше да плати 9 милиона долара, но тя така и не го направи.

Последният му албум You Want It Darker излезе на пазара през октомври.

Стилът на Коен дразнеше мнозина. Британският музикант Пол Уелър каза, че от дълбоки му бас и монотонните речитативи ми иде да си пререже вените. Но често в песните му имаше и хумор, понякога посветен на репутацията му често да се влюбва.
Роден през 1934г. в еврейско семейство в говорещ английски квартал на Монреал, Коен чете като тийнейджър Федерико Гарсия Лорка, учи се на китара от изпълнител на фламенко и събира кънтри групата Buckskin Boys.

Той завършва McGill University в Монреал и сроко след като се дипломира публикува първата си стихосбирка. Недоволен от малките си доходи, Коен се насочва към писането на песни и през 1967г. се среща с Джон Хамънд, продуцентът, открил Дилън. Той му осигурява договор с Columbia Records, за която Коен работи пет десетилетия. http://www.dnevnik.bg