Почина Жорж Ганчев

0
1837

 

На 79-годишна възраст почина Жорж Ганчев.

Политикът е починал тази сутрин. Режисьорът Живко Ботев пръв съобщи във Фейсбук тъжната новина.

“Не ми беше баща, учител или ментор…. Но за него скърбя повече отколкото за тях.

Тази сутрин ни напусна и полетя в последната си авантюра към звездите! ….. Нека светлината която ти излъчваше така щедро да те заведе към вечността, приятелю! Сбогом, Жоре! Скърбим безкрайно!”, написа Ботев над колаж със снимки на Ганчев, публикуван на стената му във Фейсбук.

Жорж Ганчев Ганчев, рождено име Георги Ганчев Петрушев беше политик и многократно кандидат за президент, народен представител, основател и председател на Българския бизнес блок, български и британски фехтовач, британски и американски театрален и кинодеец, американски и български писател.

През миналата година той беше покосен от два инфаркта.

Георги Ганчев Петрушев е роден през 1939 година.

Той е шампион на България по фехтовка, играе баскетбол в „Академик“, София. Следва в Националната спортна академия при Ференц Магяр (Модьор).
В началото на 1960-те години се жени за британска поданичка, емигрира в чужбина. Завършва Британската академия по фехтовка и по-късно (в САЩ) Театралния институт на Лий Страсбърг и Експерименталния филмов колеж „Шеруд Оукс“ в Холивуд.
През 1970 и 1974 година е световен шампион по фехтовка при професионалистите. Става главен треньор на Лондонския клуб по фехтовка (1968 – 1973) и треньор на олимпийския отбор по фехтовка на Великобритания (1968, 1972).

Ганчев е и бивш сътрудник на Второ главно управление на Държавна сигурност между 1970 и 1990 г. с псевдоним „Жорж“.

След 10 ноември 1989 година участва в учредяването на СДС. През 1990 година основава партията Български бизнес блок (Бизнесблок, БББ) и остава неин първи председател до 1996 година.

Участва в президентските избори през 1992 година, получава 17% от гласовете, което го нарежда на 3-то място сред кандидатите на първия тур.

Депутат е в 37-ото и 38-ото народно събрание. В парламента е председател на парламентарната група на Бизнесблока (1995 – 2001), оглавявал е парламентарната Комисия за радио, телевизия и съобщения.

С решение 2/1995 г. на Конституционния съд пълномощията му като народен представител са прекратени предсрочно от 13 април същата година (по време на 37-ото НС) поради двойно гражданство (американско).

Председател е на Националното патриотично обединение (НПО), учредено през 2004 г. НПО участва в новата Коалиция на розата, която на парламентарните избори през 2005 г. не успява да събере 4 от гласовете, за да бъде представена в парламента.

На президентските избори през 2016 г. се кандидатира за президент от Християн-социалния съюз, заедно с Кольо Парамов.

Ще бъде изпратен в петък в църквата “Света София”, съобщи Канал 3. https://www.vesti.bg