ПОСЛЕ НЕ ВЯРВАЙ НА НАРОДА, ЧЕ МАФИЯТА СИ ИМАЛА… ДЪРЖАВА- ОЩЕ ТРИМА ВИСОКОПОСТАВЕНИ ВЛАСТНИЦИ С ЕВТИНИ АПАРТАМЕНТ ОТ „АРТЕКС”

0
1344

Още трима високопоставени участници в изпълнителната, съдебната власт и регулаторите фигурират в справките на Имотния регистър като клиенти на “Артекс”, придобили апартаменти по непазарни цени, съобщи сайтът “Бивол”. Това са заместник-министърът на енергетиката Красимир Първанов, бившият шеф на Комисията за регулиране на съобщенията Веселин Божков и Гергана Мутафова от ВСС.

Новината идва след като миналата седмица се разбра за сделки на четирима висши функционери на ГЕРБ, закупили апартаменти на много по-ниски от пазарните цени. Сред тях са заместник-председателят на ГЕРБ Цветан Цветанов и председателят на парламентарната комисия по култура Вежди Ражидов. Останалите двама вече подадоха оставки от постовете си: министърката на правосъдието Цецка Цачева и заместник-министърката на спорта Ваня Колева.

По данни на “Бивол” най-евтиният до този момент имот е този на Красимир Първанов, който е придобил на 28.09.2018 апартамент от 149,56 кв.м. заедно с два гаража – от 18,9 кв.м. и от 31,17 кв.м. за 240 312,47 лв. или само за 616 евро на кв. м. Имотите са в нова сграда на ул. “Тинтява”, където е и единият от апартаментите, закупени от Вежди Рашидов.

Красимир Първанов, който е бивш шеф на НЕК, е свързван със загубата на арбитражното дело, заради което България беше осъдена да плати на руснаците 1,2 милиарда лева за АЕЦ “Белене”, припомня “Бивол”.

Първанов е номинация на “Обединени патриоти”. Четирите работодателски организации се обявиха против назначаването му за зам.-министър, но Валери Симеонов настоя и премиерът Борисов подписа назначението.

Другите двама, придобили апартаменти от “Артекс” по непазарни цени, са бившият шеф на КРС Веселин Божков (682 евро на кв.м.) и членът на ВСС Гергана Мутафова (1147 евро на кв. м., в същата сграда, в която е купила апартамента си и досегашната министърка на правосъдието Цецка Цачева – почти двойно повече, отколкото е платила Цецка Цачева).

Божков е шеф на Комисията за регулиране на съобщенията при общо 8 правителства – от 2007 до 2017 г.

Гергана Мутафова е бивш районен прокурор на Пловдив. Тя беше предложена за член на ВСС от Цветан Цветанов.

Също вчера от “Бивол” съобщиха, че са обработили партидите на всички фирми, свързани със собствениците на “Артекс” Пламен и Весела Мирянови – около 3000 записа за сделки с имоти, които са достъпни за търсене онлайн.

https://www.svobodnaevropa.bg

  1. ДОБРУДЖАНЦИ
  2. ВИЖДАМ ТЕ КАТ – БЪЛГАРИЯ
  3. МУЗИКА ЗА ДУШАТА – ВАШИТЕ ЛЮБИМИ ПЕСНИ И МЕЛОДИИ
  4. БЪЛГАРИТЕ
  5. РИБОЛОВ
  6. ГЮВЕЧ
  7. БЪЛГАРИЯ-ТУРЦИЯ BULGARIA-TURCIA
  8. България – Китай 中国保加利
  9. ВСИЧКО НАКУП В PINTEREST