ПОРЕДНА ОБЩИНСКА СЕСИЯ ЗА БЛОК „ДОБРИЧ”: ПРЕЛИВАНЕ ОТ ПУСТО В ПРАЗНО

0
1453

Партийната дисциплина надделя сред общинските съветници на ГЕРБ и след гласуването на поредната втора извънредна сесия /общо три заседания на ОбС/  за довършването на историческия блок „Добрич”, стана ясно, че това няма как да се случи с тегленето на дългосрочен кредит. След повече от два часа дебати, няколко гласувания и прегласувания, оттегляне на предложения, съветниците наливаха от пусто в празно и в крайна сметка отново един глас не стигна и теглене на кредит няма да има.

Съветниците от ВМРО Пламен Йорданов и Тихомир Маринов предложиха  Община Добрич да поеме дълг в размер до 1,5 милиона лева, а не до 2 милиона лева, каквото бе предложението на администрацията. Предложението бе гласувано със „за” от 20 от присъстващите 36 общински съветници, останалите 16 бяха „въздържал се”, „против” нямаше.

Общинският съветник от ГЕРБ и бивш зам.-кмет Иван Колев взе думата и за пореден път обясни, че ГЕРБ счита, че довършването на блок „Добрич” може да стане със собствени финансови средства, благодарение на завишението на собствените приходи – данъчни и неданъчни. Според него, през 2019 година щяло да има повече приходи от такса „Смет”, от данък МПС, от разпоредителни сделки, от увеличението на трансферите от държавния бюджет.

Изказването му бе веднага оспорено от финансовия зам.-кмет Елка Димова. „Такса „Битови отпадъци” е промил върху данъчната оценка на имотите. През тази година се очаква понижаване на данъчната им оценка. По отношение на таксите за детски градини и ясли също не се очаква увеличение, тъй като децата в Добрич намаляват. Във връзка с таксите, които са за извършване на услуги от администрацията, те също ще намалеят, предвид електронните услуги”, каза зам.-кметът Димова.

Общинският съветник от Реформаторски блок Михаел Игнатов взе думата, за да опонира на предложението на Иван Колев. „Бих се съгласил Общината да завърши със собствени приходи блок „Добрич”, ако не плащаше 4.8 милиона лева санкции, натрупани през предните три мандата. Резултатите са видими – центърът на Добрич, инфраструктурата, образователната инфраструктура са в окаяно състояние”. Игнатов призова общинските съветници да се обединят и да решат проблема веднъж завинаги и Общинският съвет да вземе решение блок „Добрич” да се построи с кредит.

Последва истински цирк сред съветниците за вота, относно кредита: дали да е таен или явен. Първо гласуване – да е таен. Прегласуване – пак да е таен. Съветници юристи подскочиха, че това противоречи на Закона за общинския дълг, според който вотът трябва да е поименен – сиреч, няма как един таен вот да е поименен. „Няма смисъл да правим циркове, как тайното гласуване може да е поименно”, попита общинският съветник от Реформаторски блок Герман Германов и заяви, че отказва да гласува. Преди второто прегласуване за таен вот Михаел Игнатов оттегли предложението си.

При последното явно гласуване за теглене на кредит от 1,5 млн. лева за довършването на блок „Добрич”, 20 съветници гласуваха „за”, а 16 – „въздържал се”. За да бъде одобрено решението за дълг, гласувалите „за” трябва да са 21 – повече от половината от общинските съветници. Това бе последната възможност за теглене на кредит в този мандат. НДТ