ПОЛИТИЧЕСКИ РОКАДИ: ПРЕДСЕДАТЕЛЯТ НА ОБЩИНСКИЯ СЪВЕТ НА ОБЩИНА ДОБРИЧКА ДОНКО МАРЕВ БЕ ОТСТРАНЕН ОТ ПОСТА

0
1637

 

  Новият председател на ОбС е инж. Пламен Станчев

С 12 гласа „За” Общинският съвет на Община Добричка вчера прекрати правомощията на председателя Донко Марев.

Както вчера ви информирахме, искане за оставката на досегашния председател бе входирано на 24 януари от Пламен Недев – от името на групата общински съветници от ДПС. Мотивите: „нередовно свикване на председателския съвет”, „позволява внасянето на докладни непосредствено преди комисиите, без да е налице спешна необходимост”, „недостатъчен и неефективен контрол по отношение на изпълнението на решенията”…

Близо час продължиха вчера дебатите по искането за отстраняване на председателя – на моменти емоционални, на моменти – извън добрия тон.
Предлагаме ви „извадки“ от изказванията: Никъде в Закона за местното самоуправление и местната администрация (ЗМСМА) и Правилника за работа на Общинския съвет не е уточнено какво представлява този Председателки съвет и в какъв срок трябва да се свиква. Кое е редовно и кое е нередовно, какво означава това според вас? Какво означава „недостатъчна компетентност”?”, попита от трибуната Генади Ганчев, който е независим съветник.
Не виждам основателна причина – предложението е безпочвено. Като един от най-младите в тази зала, черпих опит от всички, но най-много в това отношение ми помогна Донко Марев. Справя се отлично като председател, сплоти ни като екип, готов е винаги да ни изслуша, да помогне”, изтъкна Йордан Йорданов от БСП.
„До сега не сте демонстрирали с нищо, че сте недоволни от работата на Донко Марев, как така изведнъж намерихте толкова грешки в работата му?”, попита д-р Даниела Йорданова от БСП.
Кметът инж. Тошко Петков обяви, че няма основание да бъда недоволен от съвместната работа с председателя на Общинския съвет. „Но решението е във Вашите ръце, нека всеки изрази своята воля и желание”, призова кметът.
Самият Донко Марев заяви, че предложението за прекратяване на правомощията му е без всякаква аргументация, освен това е неграмотно поднесено.
„Невинният не се страхува от нищо и от никого. Почти се бях убедил, че сме задружен колектив, който наистина работи за доброто на хората от общината… Още в началото обещах, че ще съм председател на всички и няма да деля никого. Явно съпротивителните сили са задействани в нашата община”, посочи Марев.
След него думата взе кметът на Плачидол Атанас Пенев, който повиши страстите в залата. „Това се безумия! Имате ли съвест, чест? Защо главите Ви са сведени надолу?”, попита Пенев. „Робувате на партийни пристрастия, като коне с капаци!”, продължи Пенев, с което си навлече гнева на част от общинския съвет.
Заместник-кметът Дико Иванов внесе повече яснота по казуса. „Въпросът е политически и ще бъде решен политически. Но има хора в тази зала, които не са узрели за политиката на днешния ден. Имаше едно споразумение в друг формат, което не се изпълни. Ако някой в тази зала не го е разбрал, трябва да му стане ясно”, заяви Дико Иванов.

„Нищо лично към г-н Донко Марев, но го изкарахте светец и едва ли не без него общината ще спре да работи. Всички сме хора и никой не е незаменим”, заяви от трибуната д-р Ердинч Хаджиев. „През всички вече почти 30 години ние винаги сме подкрепяли БСП. Има коалиционно споразумение, независимо, че колегите от БСП не го признават. Няма го написано на хартия, но ние бяхме мъже и си държим на мъжката дума. Ако всички си държаха на думата, нямаше да се стигне до днешната ситуация”, посочи д-р Ердинч Хаджиев, с което сложи край на дебатите в залата.

След тайно гласуване бе избран новият председател на Общинския съвет – инж. Пламен Станчев – на 69 години от ГЕРБ, бивш корабен инженер и бивш кмет на с. Котленци.