ПОЛЕЗНИ СЪВЕТИ ЗА ДОМА

0
1636

 

КАКВО СЕ ПРАВИ СЪС ЗЮМБЮЛИТЕ, КОГАТО ПРЕЦЪФТЯТ? НЕ СЕ ИЗХВЪРЛЯТ!

 

Когато зюмбюлите прецъфтят не е нужно да ги изхвърлите, а трябва да се погрижите за тях, за да може през следващата пролет отново да покажат красивите си цветове. За да се постигне това са необходими грижи.

  1. Срежете с ножица увехналото съцветие колкото може по-близо до повърхността на почвата в саксията. При това не трябва да се повреждат листата на растението – то все още се нуждае от тях.
  2. Продължете поливането и подхранването. Поставете саксията с растението на слънчево място. Поливайте, както обикновено, и подхранвайте на всеки две седмици.
  3. Оставете листата да изсъхнат. Хранителните вещества от тях постепенно преминават в луковицата и се натрупват там. Листата започват да пожълтяват и да увяхват.
  4. На този етап вече луковицата може да се съхрани. Срежете изсъхналите листа и извадете луковиците от саксията. Почистете ги от почвата и ги поставете за съхранение в тъмно, прохладно и сухо място.

КАК СЕ ПРЕМАХВА МИРИЗМАТА НА РИБА И ЛУК ОТ СЪДОВЕТЕ

Миризмата на риба, лук от кухненските съдове се премахва, като се изтрият с оцет или със солена вода.

КАК ДА ПРЕМАХНЕМ ЛОШИЯ ДЪХ ОТ ТЕРМОСА

Ако дълго време не сте употребявали термоса и има дъх, то поставете вечерта в него 2 лъжици сода за хляб и го напълнете с гореща вода. На сутринта го измийте със сапунен препарат. За да не се вмирисва, когато не го ползвате, слагайте в него 1-2 бучки захар.

КАКВО ДА НАПРАВИМ АКО ОТ КАНАЛИТЕ И МИВКАТА ИЗЛИЗА НЕПРИЯТЕН АРОМАТ

Ако от каналите и мивката излиза неприятен аромат, то вземете половин лимон и похлупвайте с него отвора. Сменяйте лимона на 3-4 дни.

КАК ДА ОТСТРАНИМ МИРИЗМАТА ОТ ЦИГАРЕН ДИМ В ДОМА

Миризмата от цигари е неприятна и най-често палим свещи в стаята да ги отстраним. Можете да поставите в ъглите, където се пуши, чашка с оцет.

КАК ДА ПОЧИСТИМ СТАЙНИТЕ РАСТЕНИЯ В ДОМА СИ

Почистване на стайните растения Ако стайните Ви растения са твърде замърсени или увехнали от отоплението у дома, освежете ги с бърза баня. Поставете саксиите във ваната или на пода в банята и ги облейте леко с ръкохватката на душа с хладка вода. За по-малките растения увийте саксията с хартиена кърпа, захваната с щипка за банкноти и внимателно измийте листата им в кофа с вода.