Погасен е пожар, обхванал 110 000 кв.м. сухи треви и храсти в Антоновско

0
857

Погасен е пожар, обхванал 110 000 кв.м. сухи треви и храсти в Антоновско. Огънят е възникнал вчера около 14 часа, а в осем-часовото му гасене са участвали пожарникари, служители на Горското стопанство в Омуртаг, членове на гасаческа група и на доброволното формирование към община Антоново, съобщиха от Областната дирекция /ОД/ на МВР в Търговище.
Пожарът е възникнал в сухи треви в землището на село Долна Златица и е причинен от небрежност при боравене с открит огън. Тъй като огънят е обхванал значителна площ от високи треви и храсти – 110 000 кв. м, а вятърът е способствал за бързото му разпространение, е поискано съдействие. Благодарение на съвместните усилия, както и на създадената ефективна организация за действие, пожарът е бил овладян, без да причини преки материални загуби. Спасена е намираща се в съседство 90 декара широколистна гора. Пожарът е погасен около 22 часа, за гасенето му са използвани 18 000 литра вода.
През вчерашния ден са погасени още три пожара в област Търговище, възникнали поради небрежно боравене с огън на открито.
Със затоплянето на времето започва и пролетното почистване. Практиката показва, че често стопаните прибягват към огъня като средство за почистване на сухата растителност, а наличието на вятър създава допълнителен риск от бързо разпространение на огъня. От РДПБЗН-Търговище призовават гражданите да спазват стриктно правилата за противопожарна безопасност.

Източник: БТА