ПОВИШАВА СЕ БРОЯТ НА ЗАБОЛЕЛИТЕ ОТ ГРИП И ОРЗ В ДОБРИЧКО

0
1364

Заболяемостта от грип и остри респираторни заболявания  в област Добрич постепенно се покачва, но все още е почти двойно по-малка от нужното, за да се обяви епидемия. „Ситуацията е обичайната за сезона. През първата седмица от януари заболяемостта е била 21 на 10 000 души, през втората – 86 на 10 000, а за първите два дни от тази седмица заболяемостта е 87 на 10 000 души”, съобщи за Дарик началникът на РЗИ-Добрич д-р Светла Ангелова. Тя посочи, че през първите две седмици на 2018 година е имало повече болни. Най-уязвимите групи от населението са подрастващите, хората с хронични заболявания,  възрастните над 65 години, хора, които живеят и работят в големи колективи и хора, които контактуват със заболели – учители, медици, транспортни работници и др. В момента в училищата в областта все още няма висока заболяемост, към вчерашна дата болните ученици са били 12%.

Д-р Ангелова съветва хората да не се лекуват сами, а при заболяване да се обърнат към личните си лекари и да си останат у дома. Прогнозите са заболяемостта в региона да се увеличава.

За да се обяви епидемия, заболяемостта трябва да достигне около 200 на 10 000 души, допълни д-р Ангелова пред Дарик радио Добрич.