ОТ ДОБРО УПРАВЛЕНИЕ ПРЕЗ Т.НАР. ДЕМОКРАЦИЯ ПРЕЗ 2100 ГОДИНА БЪЛГАРИТЕ ОСТАВАТ САМО 2 МИЛИОНА

0
1052

ООН: Българите стават 2 милиона до края на века. В световен мащаб ООН прогнозира друга тенденция – нарастване на населението на Земята

Т ревожен доклад на ОНН. Населението на България ще намалее драстично до края на XXI в. Ако до края на 2019 г. очакванията са българите да бъдем близо 7 млн., то най-мрачната прогноза е, че до 2100 г. ще бъдем едва 2 млн.

Според експерти това ще се случи на фона на тенденция за увеличаващата се популация в световен мащаб. В момента жителите на земята са малко над 7 млрд., а в края на века населението се очаква да бъде близо 11 млрд.

Населението на България ще продължи да намалява през следващите години.

Тревожната прогноза се съдържа в последния доклад на ООН за населението на Земята, информира NOVA. Ако преди 25 българите сме били почти 9 млн. души, то догодина ще бъдем под 7 млн.

Според най-лошия сценарии населението на България ще намалее до малко над 2 млн., за сравнение толкова са в момента жителите на Пловдив и София. Според експертите обаче тревожните данни са на база на световните тенденции в момента и са нереалистрични.

„Всички тези сценарии са обречени на тотален провал

тъй като много трудно може да се каже, че тази тенденция, която е сега или през последните 10 години може свободно  да се прехвърли за следващите 80 години”, обясни  проф. Георги Рачев, географ.

Водещата прогноза на ООН все пак е малко по-оптимистична – според средния вариант за демографско развитие българите ще намалеят с 1 млн. до 2038 г. – 5.977 млн. души, а в края на века населението няма да надхвърля 3.6 млн. „Аз съм оптимист за България. Тя никога не е била толкова богата”, сподели проф. Рачев.

В световен мащаб ООН прогнозира друга тенденция – нарастване на населението на Земята.

Според данните в края на XXI в. хората ще бъдат 11 млрд. – с 3 млрд. повече от сега. Жителите на Европа ще продължат да намалява, за разлика от хората в Африка и Азия.

„В Индия за разлика от Китай благосъстоянието на хората расте много бавно. Докато в Китай вече се забелязва , че образованите и заможни семейства рязко намаляват броя на децата си, то в Индия положението е страшно”, обясни още географът.

А заради растящата популация по света прогнозите са природните ресурси рязко да намалеят и да се ускори процесът на глобално затопляне.

https://www.vesti.bg/

  1. ДОБРУДЖАНЦИ
  2. ВИЖДАМ ТЕ КАТ – БЪЛГАРИЯ
  3. МУЗИКА ЗА ДУШАТА – ВАШИТЕ ЛЮБИМИ ПЕСНИ И МЕЛОДИИ
  4. БЪЛГАРИТЕ
  5. РИБОЛОВ
  6. ГЮВЕЧ
  7. БЪЛГАРИЯ-ТУРЦИЯ BULGARIA-TURCIA
  8. България – Китай 中国保加利
  9. ВСИЧКО НАКУП В PINTEREST