Отлагат за трети път смяната на касовите апарати

0
1730

Има голяма вероятност Министерството на финансите (МФ) за трети пореден път да отложи сроковете за подмяна и актуализация на касовите апарати и софтуера към тях, твърди “Медиапул”. Поредни промени в Наредба Н-18 се очаква да бъдат публикувани за обществено обсъждане в следващите дни.

“Не можем да коментираме темата на този етап”, казаха от Националната агенция за приходите. Официален коментар не дадоха и от финансовото министерство.

За предстоящата подмяна на касовите апарати се разбра на 15 февруари 2018 г. след скандал в бюджетната комисия в парламента. Първоначално се предвиждаше тя да влезе в сила от 1 януари 2019 г. Впоследствие срокът се отложи за 31 март 2019 г.След масов отпор на бизнеса заради проблемите, които създава промяната, финансовото министерство реши отново да отложи мярката – този път за 30 септември. Бизнесът обаче продължава да твърди, че и този срок е недостатъчен и настоява за отлагане до 31 януари 2020 г., а за електронните магазини – до 31 март 2020 г.

Въпреки че през февруари финансовият министър Владислав Горанов се зарече да няма повече отлагания и отстъпки, има вероятност това да се случи отново. Въпросът с Наредба Н-18 бе отнесен и до Европейската комисия. “Ако се стигне до отлагане, то ще е положителна стъпка заради постигнатия напредък в работните групи по наредбата и положителните резултати по въпросите, по които се работи – отпадане на фискалните бонове при продажби от електронни магазини с кредитни карти и софтуерната фискализация”, коментира Ясен Танев, председател на Асоциацията за развитие на бизнес софтуер.

Компаниите, които ползват само касов апарат, без софтуер за управление на продажбите, трябваше да са подменили апаратите си до 1 април тази година. До 30 септември бе удължен срокът за спазване на изискванията в Наредба 18 за всички регистрирани по ДДС фирми, които ползват софтуер за управление на продажбите. Според сегашните текстове от 1 октомври те трябва да издават касова бележка с баркод, чрез която клиентите ще могат да проверяват дали съответната продажба е отчетена в НАП.  https://lupa.bg

  1. ДОБРУДЖАНЦИ
  2. ДОБРИЧ: ВЧЕРА-ДНЕС-УТРЕ
  3. ВИЖДАМ ТЕ КАТ – БЪЛГАРИЯ
  4. МУЗИКА ЗА ДУШАТА – ВАШИТЕ ЛЮБИМИ ПЕСНИ И МЕЛОДИИ
  5. БЪЛГАРИТЕ
  6. РИБОЛОВ
  7. ГЮВЕЧ
  8. БЪЛГАРИЯ-ТУРЦИЯ BULGARIA-TURCIA
  9. България – Китай 中国保加利
  10. ВСИЧКО НАКУП В PINTEREST

  1. ЯБЪЛКИТЕ НА РАЗДОРА: жени – пари – власт
  2. ЯБЪЛКИТЕ НА РАЗДОРА 2: жени – пари – власт
  3. ЗВЕЗДИТЕ НА ИНСТАГРАМ – STARS OF THE INSTAGRAM – ЗВЕЗДЫ ИНСТАГРАМА