ОТКРИХА НАДПИС ВЪРХУ КАМЕННО КРЕСЛО НА КРАЛИЦА МАРИЯ В ДВОРЕЦА-БАЛЧИК

0
2005
  • Италиански майстор е оставил подписа си, гласи работната хипотеза

Надпис на латиница, издълбан върху дъното на каменно кресло, поставено в една от алеите в Двореца в Балчик, бе открит при реставрационни дейности, съобщиха от културния център. Текстът гласи „Джемина, Удине, Италия” и най-вероятно информира за майстора на изработката и неговото родно място, гласи работната хипотеза на художника – реставратор Николай Савов.

Креслото „Лилия”, върху чието дъно са издълбани буквите, тежи около 300 кг и не е било местено от поставянето му. То е изработено от мушелкалк, местен камък от стара кариера, от който са направени и повечето кашпи в Двореца. За разлика от тях мраморният трон на румънската кралица Мария Единбургска е изработен от флорентински мрамор, донесен от Италия.

„Благодарение на този надпис може да се докаже автентичността на един предмет, произхода му и да се информираме за хората, които са го създали. Това е историческо събитие за нас, защото тук повечето неща нямат точен и изяснен произход или поне документиран”, коментира находката директорът на ДКИ КЦ „Двореца” Жени Михайлова.

По думите й, почти всички каменни пластики в Двореца, над 200 на брой, са оригинали. Тяхното възстановяване е започнало с реставрацията на тъй наречените питоси – големи глинени съдове, подобни на делви, използвани за съхранение на зърнени храни и вино.

Сега на дневен ред е укрепването на 19 пластики, сред които кашпи, кресла, вази, каменни орнаменти и циментова икона. Реставрацията е поверена на художника – приложник Николай Савов, който е роден в Балчик, но от осем години живее и работи в Канада. Той и съпругата му Елена са и първите издатели на “Приказките на кралица Мария” на български език.

Автор: Таня ТОПАЛОВА

Източник: https://dariknews.bg/regioni/dobrich