ОСЕМ НОВИ ЗАГЛАВИЯ НА ДКТ “ДОРА ГАБЕ” ПРЕЗ 2017 ГОДИНА

0
831

Осем нови постановки ще подготви през следващата година държавен куклен театър “Дора Габе” през следващата година, съобщи директорът Петър Петков. Той обясни, че има проблеми с текучеството – младо семейство актьори от Кърджали е напуснало театъра, а актриса е излязла по майчинство. Това налага репертоарът да бъде изграден от нулата, каза Петър Петков.

Той сподели, че е пуснал обява за млади актьори, на която са откликнали четири сериозни  момчета, две от които ще станат част от екипа на ДКТ “Доба Габе”. Ще се търси и млада актриса.
Още на 2-3 януари в кукления театър започват репетиции на “Мързеливата пчеличка”, режисьор ще е Румен Куртев.
Следващата постановка ще е на Николай Бояджиев – „Ура за Луи XIV и Тута Карлсон” от скандинавски автор. През април Лео Капон ще възстанови “Аладин”, постановка, правена преди повече от 10 години. Предвижда се през годината да бъдат направени два образователни куклени спектакъла. Панайот Цанев ще е режисьор на постановка за противопожарната безопасност, а Ева Кьосевска – за безопасността при бедствия и аварии. През есента Лео Капон отново ще работи в ДКТ “Дора Габе”, той ще постави класическата българска приказка “Косе Босе. Фолклорно представление без текст ще режисира Даниела Христова. В края на годината, по традиция, ще има коледен спектакъл. НДТ