Определя се 20-километрова санитарна зона за всички свинекомплекси в страната

0
1082

Определя се 20-километрова санитарна зона за всички свинекомплекси в България, съобщи министърът на земеделието Десислава Танева на брифинг в Министерския съвет след днешното заседание на Централния епизоотичен съвет към правителството.
Към настоящия момент в страната има регистрирани 65 свинекомплекса със съответните нива на биосигурност. В три от тях е била установена африканска чума по свинете. За всички останали, включително и тези в Южна България, се определя 20 км санитарна зона. В тези санитарни зони не трябва да има т.нар. заден двор. В тази зона не трябва да се отглеждат домашни свине, без да са предприети нужните мерки за биосигурност, добави министър Танева.
В ромската махала във Видин е регистрирана положителна проба на африканска чума, информира още министър Танева. Тя уточни, че става дума за умряла домашна свиня.
Другото решение, което е било взето на днешното заседание, е кланиците в България да извършват дейността си само при постоянно присъствие на ветеринар и на военна полиция в останалото време, допълни министърът на земеделието. Това се прави с цел да не се допусне клане на домашни свине, които не са от обекти със съответното ниво на биосигурност. Танева посочи, че в България има 110 регистрирани кланици. От тях 67 са за клане на свине.
Десислава Танева припомни, че в петък е било взето решение всички задължени лица да определят площадки за загробване на свинете. Те ще бъдат проверени.
Решенията, които са взети на днешното заседание на Централния епизоотичен съвет, влизат в сила незабавно с официализирането им от заседанията на областните епизоотични комисии, отбеляза министър Танева.
Вицепремиерът Томислав Дончев увери, че държавата е взела всички нужни мерки за ограничаване на заразата. Той призова гражданите да съдействат на властите. “Нито една мярка, дори да е базирана на целия ресурс на държавата, няма как да е ефективна, ако няма подкрепа от хората”, каза Томислав Дончев. Той добави, че се изпитват проблеми с адекватното съдействие и съпричастност от страна на гражданите и кметове на населени места. Дончев отбеляза, че най-ефективната превантивна мярка за прасетата, които се отглеждат в заден двор, е заколването им и термичната им обработка. “Съхраняването във фризера може само да замрази проблема. Даже може да го замрази с месеци”, предупреди вицепремиерът. По думите му всички експерти твърдят, че единствената мярка е термичната обработка.
До момента са регистрирани 22 огнища на заразена домашна свиня, 20 са случаите на заразена дива свиня, посочи Десислава Танева.  http://www.bta.bg