ОЛИМПИЙСКИ И СВЕТОВЕН ШАМПИОН НАГРАДИ ПОБЕДИТЕЛИТЕ НА „ТРАКИЙСКИ СКАЛИ“

0
1458

 Добруджанското Черноморие ще бъде домакин на Открития шампионат на България по голф

Стотици голфъри и придружаващи ги се стекоха миналия уикенд на Добруджанското Черноморие за участие в турнирите „Свети Георги“ на игрищата „Тракийски скали“ и „Лайтхаус“. Близо 80 души от България, Европа и други континенти голфираха на „Лайтхаус“ пред погледите на поне толкова зрители. Чудесното време, подготвено игрище и празнична обстановка вдъхновяваха играчи от близки и далечни страни да покажат най-доброто на каквото са способни. Азиатки правеха точни заключителни удари, изпълнени с желание играта да не свършва. Сервитьори пълнеха чаши на вече играли румънци, скандинавци, британци, руснаци, българи и други ентусиасти. На тренировъчните игрища десетки любители подобряваха уменията си. В про-шопа току-шо кацнали във Варна чужденци заявяваха часове за игра в сгъстения график на уикенда,  Гергьовден и следващите дни. Такова масово голф присъствие, и то в началото на месец май, по Добруджанското Черноморие допреди няколко години бе по-скоро мечта. Но в 11-ата година от откриването на „Лайтхаус“, интересът към играта расте видимо. Може би и триумфалното завръщане на Тайгър Уудс със знаменателна победа на турнира „Мастърс“ повишава присъствието по голф полетата по света и у нас.

На „Тракийски скали“ миналата събота бе деветото издание на турнира Президентска купа „Свети Георги“. В него участваха 72-ма играчи. Олимпийският шампион и 5-кратен световен шампион по фехтовка Павел Колобков връчи специалната награда на състезанието на Дину Пескариу. Големият спортист награди и победителя в А-дивизия Християн Манойлов, постигнал 34 точки. Втори се класира Тибериус Попа с 31 т., а трети бе Константин Марку – 30 т. В най-силната дивизия Николай Нанков спечели 29 т., Александър Ралчев – 24 т., Светослав Станиславов – 24 т., а баскетболната легенда Атанас Голомеев – 21 т.

В дивизия В първите три места заеха Калин Джурджу, Райчо Райков и Адолф Баклеа с по 36 точки. В дивизия С първи стана Георге Саву с 44 т., следван от Анемона Станимир – 40 т., и Богдан Крету – 37 т.

Голф клуб „Тракийски скали“ награди също Цветанка Делчева и Екатерина Колобкова за най-дълъг начален удар и за удар най-близо до флагчето, при дамите; и при мъжете – Николае Ковач, за най-дълъг начален удар; и Дину Пескариу – за удар най-близо до флагчето.

Част от наградите бяха връчени на победителите от президента на Българската голф асоциация Красимир Гергов.

Президентът на голф клуб „Тракийски скали“ Георг Цветански благодари на състезателите, на екипите по поддръжка на игрището, на про-шопа и на Веселин Савоя за организацията на турнира за Президентската купа, както и на персонала в ресторанта и кухнята за качествените храни и сервис.

Две седмици преди Открития шампионат по голф на България, който ще се проведе на Добруджанското Черноморие, турнирите „Свети Георги“ показват повишен интерес и утвърждаване на този спорт в региона. Трите голф игрища в дестинация Кейп Калиакра през лятото стават все по-населени с играчи от близки и далечни страни. Осезаемо става и удължаването на по-активния голф сезон от началото на месец май до края на месец октомври. Провеждането у нас на турнири от по-висок клас за професионалисти и аматьори Про-Ам, и само за професионалисти Про, поставят България сред страните с потенциал в Европейския тур. Неслучайно първото българско игрище в структурите на Европейския тур е от Добруджа и това е „Лайтхаус“.

Утвърждаването на голфа като олимпийски спорт, подпомогнат от феноменалните победи на европейските отбори срещу САЩ за купа Райдър, и великото вдъхновяващо завръщане на Тайгър Уудс преди месец ще изкарат милиони хора по голф терените на Европа. Популярността на България като качествена голф дестинация за голф туристи расте през последните години. Българските голф игрища по Добруджанското Черноморие са посочвани като предпочитани и са представени от водещи голф издания наред с игрища в Испания, Португалия, Шотландия, САЩ, Дубай, Карибите, Южна Африка и дори тези на Доналд Тръмп.

Въпрос на време и финанси е поне още едно ново игрище по морето у нас да привлича допълнително туристи и особено онези, които искат да играят по-дълго на повече терени. Тези голф туристи изразходват и най-много средства освен за игра. В Европа голфът навлиза сред по-широки кръгове и увеличените полети директно до и от Летище Варна улесняват притока на гости за спорт и отдих. За разлика от бизнеса в други сектори, повече голф игрища генерират повече туристи и приходи за всички наоколо. Примерът с 15 голф игрища наблизо в Турция е повече от показателен.

Текст и снимки: Румен ТОДОРОВ 

Снимки:

1. Голф туристи от близки и далечни страни на турнира „Св.Георги“ в „Лайтхаус“

2. Азиатци завършват успешно играта си на 18-а дупка на „Лайтхаус“

3. Наградени и домакини на Президентска купа „Св.Георги“ на „Тракийски скали