ОКРЪЖЕН СЪД – ДОБРИЧ ПРИЗНА ПРИСЪДА, ПОСТАНОВЕНА В РУМЪНИЯ

0
922

 

Окръжният съд в Добрич призна присъда, постановена в Румъния спрямо български гражданин, причинил по непредпазливост смърт на пътя.

54-годишният И.И. от Генерал Тошево е бил признат за виновен в това, че на 15 юли 2014г., около 22.45 ч., при управление на товарен автомобил по пътя Крайова – Каракал, в неосветена зона, е причинил по непредпазливост смъртта на пешеходец. От данните по делото става ясно, че пострадалият е бил в нетрезво състояние и се е движел по пътното платно, от дясната страна на посоченото направление на движението.

Българският гражданин е бил осъден в румънския град Крайова, като съдът му е наложил 2-годишно условно наказание с 3-годишен изпитателен срок, през който е постановено той да изпълнява и няколко пробационни мерки. Осъдителната присъда е влязла в сила на 18 април 2018 година.

Производството в Окръжния съд беше образувано след изпратено от румънските съдебни власти удостоверение за прилагането на принципа на взаимно признаване на съдебни решения и решения за пробация, наложени в държави – членки на Европейския съюз.

Съдебният състав прецени, че не са налице основания за отказ и призна наказателната присъда на румънския съд. След като адаптира наложените пробационни мерки към нашето законодателство, Окръжният съд постанови „задължителна регистрация по настоящ адрес“ за подсъдимия за срок от три години, с периодичност на явяване и подписване пред пробационен служител два пъти седмично.

Решението подлежи на обжалване пред Апелативен съд – Варна в петдневен срок. 

Окръжен съд – Добрич

Връзки с обществеността