ОКРЪЖЕН СЪД – ДОБРИЧ ИЗМЕНИ МЯРКАТА ЗА НЕОТКЛОНЕНИЕ НА МЪЖ, ОСЪДЕН ЗА СВОДНИЧЕСТВО ВЪВ ФРАНЦИЯ

0
945

 

Окръжен съд – Добрич уважи молбата на мъж, осъден за сводничество във Франция, като измени наложената му мярка за неотклонение „задържане под стража“ в „парична гаранция“ от 1500 лева. Съдебният състав постанови определението си, след като установи, че почти 8 месеца след задържането на добричлията френските власти не са изпратили необходимите документи за привеждане на присъдата му в изпълнение у нас.

41-годишният Д.Я. е задържан през юни 2018г. във основа на Европейска заповед за арест, издадена от компетентните френски служби заради постановена спрямо него 4-годишна ефективна присъда. Във Франция българският гражданин е бил осъден задочно, след като е бил признат за виновен в извършване на престъпление, представляващо тежка форма на сводничество, с няколко съучастници, с множество пострадали лица и осъществено с цел набавяне на доход от проституирането на жертвите. Присъдата е постановена през март 2013г. от Окръжен съд – Марсилия, а през май 2014г. мъжът е бил обявен за международно издирване с Европейска заповед за арест.

В проведеното у нас съдебно производство е уважено желанието на мъжа да търпи наложеното му във Франция наказание в български затвор, след като присъдата му бъде приспособена към нашето законодателство. Към настоящия момент обаче, почти 8 месеца след задържането на мъжа, все още не са предприети реални действия по привеждане в изпълнение на наказанието. Процедурата е забавена по вина на френските служби, които, въпреки изричното настояване от българска страна, не са изпратили необходимия оригинал на постановената във Франция присъда, а също и на преведен препис от нея.

Добричкият окръжен съд коментира, че това обстоятелство обосновава необходимостта от замяна на първоначално наложената мярката за неотклонение на мъжа в по-лека, тъй като срокът на търпенето на най-тежката мярка за процесуална принуда се явява прекомерен и неразумен.    Очевидно е, че бездействието на френските съдебни власти, както и липсата на яснота кога ще бъде възможно да се приложи процедурата за адаптиране на чуждия съдебен акт се явява ново обстоятелство, спрямо данните преценявани при първоначалното вземане на мярката за неотклонение, посочва съдът.

Съдебният състав определи размера на паричната гаранция, след като съобрази, че 41-годишният мъж е безработен, не е осъждан, срещу него няма заведени други наказателни производства.

Определението на Окръжния съд подлежи на обжалване и протест в 7-дневен срок.