Обсъдиха развитието на културните и икономически отношения между Добрич и Казахстан

0
1162
dav

Посланикът на Република Казахстан Темиртай Избастин посети Добрич. Той се срещна с кмета Йордан Йорданов, както и с председателя на Търговско-промишлената палата Герман Германов и изпълнителния директор на „Добрички панаир“ Звезделина Иванова. След срещата страните посочиха, че това са първи разговори, целящи развитие на културните и икономическите връзки между региона и източната държава. По думите на посланика, има добри отношения между България и Казахстан и могат да се търсят много възможности за търговия и туризъм, като засега повече казахстанци идват у нас, особено лятото по морето, докато българите по-рядко посещават източната страна, в която има много какво да се види, открои Избастин.

Посланикът е получил покана за участие на казахстански фирми в голямото изложение „Селското стопанство и всичко за него“ на „Добрички панаир“ през това лято.

Кметът Йордан Йорданов съобщи още, че са обсъждали участието на певци от Казахстан на Европейския младежки поп-рок конкурс „Сарандев“, което е засилено в последните години и окичено с две Гран при – през 2017 и 2018 година.

Освен Общината, дипломатът посети, заедно с почетния консул на страната във Варна – Иван Иванов, Регионална библиотека „Дора Габе“, където дариха ценни издания за историята на Казахстан. Той сподели пред медиите, че в страната има българска общност, която през 2009 г. е наброявала 2 500 души. Преселили са се преди 110 години от Бесарабия.

dav

В Младежкия център до края на седмицата е представенаизложба, посветена на Казахстан, предоставена от посолството, в която могат да се видят фотографии от столицата Астана, строена в XXI век, от различни краища на държавата, на експонати от културната история на страната, както и картини на художници.

dav

https://dariknews.bg/regioni/dobrich/

  1. ДОБРУДЖАНЦИ
  2. ВИЖДАМ ТЕ КАТ – БЪЛГАРИЯ
  3. МУЗИКА ЗА ДУШАТА – ВАШИТЕ ЛЮБИМИ ПЕСНИ И МЕЛОДИИ
  4. БЪЛГАРИТЕ
  5. РИБОЛОВ
  6. ГЮВЕЧ
  7. ЯБЪЛКИТЕ НА РАЗДОРА: жени – пари – власт
  8. ЯБЪЛКИТЕ НА РАЗДОРА 2: жени – пари – власт
  9. ЗВЕЗДИТЕ НА ИНСТАГРАМ – STARS OF THE INSTAGRAM – ЗВЕЗДЫ ИНСТАГРАМА
  10. 10.  БЪЛГАРИЯ-ТУРЦИЯ BULGARIA-TURCIA
  11. 11.  България – Китай 中国保加利

ВСИЧКО НАКУП В PINTEREST