ОБРЪЩЕНИЕ НА ПРЕДСЕДАТЕЛЯ НА ОБЩИНСКИЯ СЪВЕТ НА ДОБРИЧ ИВО ПЕНЧЕВ

0
1547

УВАЖАЕМИ СЪГРАЖДАНИ!
УВАЖАЕМИ КОЛЕГИ!

На 30 ноември 2018 г. Общински съвет град Добрич прие с пълно единодушие предложението на група общински съветници, Община град Добрич да придобие собствеността на сградата на старата жп гара в града.
Предложението за смяна на собствеността имаше ясна цел – сградата да бъде спасена от разруха, а имотът да бъде превърнат в Културно-исторически комплекс.

Към днешна дата няма предприети действия от страна на общинска администрация по изпълнение на това решение на Общински съвет. Постройката, която е паметник на културата, продължава да е в окаяно състояние, руши се, затънала е в боклуци, обрасла е в растителност и теренът около нея, на практика, е непроходим. Тази сграда е емблематична за нашия град, тъй като Добрич започва да се оформя като областен център след прокарването на жп линията през 1910 г. Същата е основен фактор, градът ни да бъде наречен „Сърцето на Добруджа“. Гарата в Добрич е свидетел на най-драматичните събития от историята на Добруджа.
Общинските съветници сме категорични в последователността си и в своите действия за съхранение на ценната сграда. Напомняйки за взетото решение и във връзка с инициативата „Да почистим Добрич“, решихме да проведем акция за почистване на площите около старата жп гара.
Каним всички граждани, които искат да съдействат за опазването на културно-историческото ни наследство, да се включат в инициативата!
Тя ще се проведе на 4 май (събота), от 10:00 часа. Мястото на срещата е бившето приемно здание на ЖП ГАРА-ЮГ.

ИВО ПЕНЧЕВ
Председател на Общински съвет град Добрич