Предстои в последната седмица на септември мисия да извърши проверка в страната, съобщи директорът на ОДБХ Добрич д-р Борислав Каменов

 

Областният управител Красимир Кирилов свика и председателства редовно заседание на Областна епизоотична комисия, във връзка с усложнената обстановка от възникването на случаи на африканска чума по свинете. Директорът на ОДБХ в Добрич и секретар на ОЕК д-р Борислав Каменов представи актуалната ситуация. По думите му, на територията на област Добрич няма регистрирани нови случаи, няма такива и в страната за последната седмица, с изключение на един – на територията на област Видин. В Румъния, където за последната седмица има обявени в европейската система нови 17 случая на АЧС, някои от които в стари.

Д-р Каменов информира, че се поставя фокус върху промишленото свиневъдство. „Извършваме проверки на всеки 10 дни в комплексите, проверяваме дали пращат проби редовно. Продължава и дежурството в кланиците. В края на месеца в България ще бъде извършена проверка от европейски експерти. По отношение на обезщетенията на частните стопани, той сподели, че остава да се плати на хората в община Генерал Тошево и добави, че МЗХГ осигурява средства и ще бъдат платени по 150 лв. за всяко отстреляно диво прасе и по 50 лв. за намерено мъртво диво прасе, от което е взета и изпратена проба за изследване, а то загробено по надлежния ред.

Областният управител Красимир Кирилов се обърна към общините и представителите на институции, членове на комисията, да уведомяват своевременно ОДБХ за планирани и провеждани събори, състезания и други подобни мероприятия, както и да се спазват стриктно мерки за биосигурност при мероприятия. В тази връзка д-р Каменов посочи, че на зоналния турнир „Св. Хуберт“, организиран от сдружение „Ловно-рибарско дружество Добрич“, са били спазени всички мерки, извършвана е дезинфекция на автомобили и хора. Кр. Кирилов обърна внимание на представителя на Община Каварна да бъдат предприети нужните действия при провеждане на предстоящото конно състезание.